Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za Radio Slobodnu Europu je poručio da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom ne bi trebalo stvoriti probleme unutar Kosova.

– Tako da u okviru toga i dalje mislim da postoji ogroman kapacitet kako bi se dozvolilo Srbima da upravljaju svojim općinskim službama na način koji najbolje odgovara njihovim građanima, a da ne postanu Republika Srpska. Tim pitanjem smo se više puta bavili. I razočaran sam što se i dalje postavlja to pitanje – da bi to bila Republika Srpska. Neće to biti. Zaista se radi o tome da općinske vlasti rade ono što općine već rade na srpskom jeziku, navodi Escobar.

Govoreći o činjenici da Skupština Republike Srpske ide ka usvajanju “zakona o stranim agentima”, sličnog onom koji se već primjenjuje u Rusiji, Escobar kaže da ne bi rekao da je identičan onom koji se primjenjuje u Rusiji.

– Identičan je onom koji se primjenjuje u Rusiji. Dakle, za nas je to antidemokratski čin, opasan čin. I mi to vidimo kao očajnički potez vlasti koja pokušava ušutkati neovisne novinare da ukažu na sve nedostatke. Dakle, govoreći novinarima da ne mogu objaviti istinu, oni ne mogu sakriti istinu. Mislim da ovaj zakon nikako ne može pomoći da se Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, približi Europi. Ali, mislim da je to plan. Mislim da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zapravo nema namjeru pomoći približavanju Republike Srpske Europi, navodi Escobar.

Escobar je odgovarao i na pitanje o Christianu Schmidtu, odnosno izjavama Doodika da će biti deportiran ako pokuša ući u Republiku Srpsku.

– Prije svega, on (Dodik) nema ta ovlaštenja. Dozvolite mi još da kažem da je uloga visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini zacrtana u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dakle, on je važan dio Dejtona. Njegov legitimitet se crpi iz Daytona. I on ima našu punu podršku, ima i punu podršku Europske unije. I ne samo to, ima punu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC), rekao je Escobar.