Ukrajinski generali kažu da su “probili” prvu crtu obrane Rusije na jugu. BBC je jutros objavio zanimljivu procjenu o tome koliko su ukrajinske snage stvarno napredovale i koji znakovi postoje za daljnje proboje duž crte bojišnice.

Ukrajina je započela svoju veliku protuofenzivu početkom lipnja kako bi potisnula ruske snage s teritorija koje su zauzeli od početka invazije krajem veljače prošle godine. Ukrajinske snage napale su tri točke duž linije fronta duge 965 km.

Područje jugoistočno od grada Zaporižje daleko je strateški najvažnije. Ako uspije napad u ovom smjeru prema Azovskom moru, to bi moglo prekinuti ruske opskrbne linije koje povezuju ruski grad Rostov na Donu s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji su Rusi anektirali 2014. godine.

Na tom dijelu bojišnice nije bilo puno napretka – s jednom značajnom iznimkom – oko sela Robotine i Verbove u regiji Zaporižja. Naime, ako Ukrajina uspije prekinuti ovu glavnu opskrbnu rutu ruskih snaga, onda će Rusiji biti gotovo nemoguće zadržati svoje goleme snage na Krimu.

Ukrajinci su se probili kroz ruske “zmajeve zube”, ali…

Usprkos značajnim preprekama, navodi BBC, Ukrajinci su uspjeli probiti ruske obrambene strukture duž južne bojišnice. Ta informacija je sada potvrđena iz više izvora. BBC je provjerio niz videozapisa objavljenih na društvenim mrežama koji prikazuju scene uzduž prve crte bojišnice kod Verbove.

Na više snimki vidi se kako ukrajinske snage probijaju rusku obranu sjeverno od sela Verbove. Međutim, ti upadi ne pokazuju da je Ukrajina uspjela preuzeti kontrolu nad tim područjem. Naime, do sada se kroz rusku obranu probijalo samo ukrajinsko pješaštvo, ali ne i kolone oklopnih vozila koje prolaze probijene točke obrane, iskorištavaju situaciju i uspješno drže kontrolu nad osvojenim područjem.

Što sprječava Ukrajinu da brže napreduje?

Ruska vojska je, naravno, davno predvidjela ukrajinski protunapad i provela je mjesece gradeći zastrašujuće obrambene strukture, koje se sastoje od nizova isprepletenih prepreka – antitenkovskih rovova, tzv. zmajevih zuba, te bunkera i golemih minskih polja. Svaki od tih elemenata obrambene linije pokriven je topništvom.

Ogromna minska polja usporavaju ukrajinsko napredovanje. O koliko se gustim minskim poljima radi, najbolje govori podatak da je na nekim mjestima postavljeno i do pet mina po kvadratnom metru.

Prvi ukrajinski pokušaj proboja brzo završio neuspjehom

Prvi ukrajinski pokušaj proboja ruske obrane u lipnju brzo je završio neuspjehom. Moderna oklopna vozila koje je Ukrajincima isporučio Zapad uništena su i zapaljena. Ukrajinsko pješaštvo nije prošlo puno bolje, gubici su bili užasni.

Ukrajinske snage su od tada morale pribjeći “ručnom” uklanjanju mina. Vojnici su išli pješice, često noću, a ponekad i pod vatrom. Zato i jesu sporo napredovali.

Ukrajinski tenkovi i oklopna vozila osjetljivi su na ruske mine, bespilotne letjelice i protutenkovske projektile, što se vidi i u videu koji je analizirao BBC, a prikazuje britanski tenk Challenger 2, koji je pogođen blizu Robotine.