Zavrtite vrijeme unatrag na, recimo, 1996. U kinima se vrti prva Nemoguća misija, a Spice Girls imaju svoj hit broj 1 koji puštaju sve radijske stanice – Wannabe. Tu je i dial-up internet, a ako ste jedan od sretnika koji posjeduje mobitel, to je sigurno Nokia (nećemo sada o Motoroli ni o Siemensu).

Nokiju spominjemo jer je marka upravo lansirala dva nova modela koja izgledaju kao da su išetali iz 90-ih – Nokiju 150 i 130. Idealni telefoni za ljubitelje retro dizajna i one koji se žele podsjetiti na neka jednostavnija vremena.

Nokia 150

Ovi se uređaji čine jako skromnim u eri iznimno skupih vodećih sklopivih pametnih telefona, a ako su vam ovi uređaji poznati, u pravu ste jer su oba već imala svoje istoimene prethodnike na tržištu. Nokia 150 prvi put je najavljena 2016., a dobila je još jedno poboljšanje 2020. Sada se vratila za 2023., s uglatijim izgledom i oskudnim novim značajkama, piše Tech Radar.

Nokia je oprezna oko procesora, ali njezina baterija od 1450 mAh trebala bi trajati nekoliko dana – i, da, uklonjiva je. Žudite li za danima vađenja nove crne baterije nalik mini-disku iz plastičnog utora, skidanjem stražnje strane, poravnavanjem i ponovnim stiskanjem cijele stvari i pokretanjem tipkom? Sada to možete.

U Nokiji 150 dobivate i vrlo osnovnu stražnju kameru od 0.3 MP (za kontekst, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju glavnu kameru od 48 MP) i nema prednje kamere. Radi na operativnom sustavu koji se zove S30+, a ne na Androidu, ali glavna značajka je 3.5 mm priključak za slušalice, rijetko viđen na pametnim telefonima ovih dana, s iznimkom Sonyjeve najnovije Xperije V i starije Xperije 1 IV.

Oba se modela pune i preko sada već arhaičnog mikro USB priključka. Tu su i MP3 player, diktafon (oboje zahtijevaju microSD karticu), FM radioprijemnik (žičani i bežični dvostruki način rada), ugrađeni mikrofon i zvučnik, plus IP52 ocjena – što znači da će prašina teško ući, ali voda može.

Nokia 130

Nokia 130 se ne razlikuje puno u pogledu specifikacija, osim dvije glavne stvari: prvo, nema kamere uopće i drugo, tamo gdje možete očekivati ​​urez za kameru na stražnjoj strani telefona umjesto toga nalazi se prilično velika okrugla rešetka zvučnika.

Nokia ga navodi samo kao “veliki zvučnik” i obećava “glasan zvuk” iz njega. Zaboravite Galaxy Z Fold 5 zaslon, ovdje je skromni 2.4-inčni QVGA zaslon s 240 x 320 pixel rezolucijom.

Na američkom tržištu cijena ovih mobitela je svega oko 50 dolara, dok se na europskom očekuje slična – oko 50 eura. No cijene još nisu službeno potvrđene, pa ih uzmite s rezervom. Više o novoj Nokiji 150 možete vidjeti ovdje, a o Nokiji 130 ovdje.