Tijekom jučerašnjeg nevremena u Republici Hrvatskoj prijavljena su oštećenja na 11 škola na području Osječko-baranjske županije, no nastava će se unatoč tome sutra uredno odvijati, izvijestio je danas županijski Stožer civilne zaštite (CZ). Načelnik Stožera, dožupan Mato Lukić, izjavio je novinarima kako je županijski centar 112 zaprimio preko 200 dojava vezanih uz nevrijeme koje je zahvatilo županiju i olujni vjetar koji je na trenutke imao udare od preko 90 kilometara na sat.

Dojave su se odnosile na nestanke električne energije, zapreke u cestovnom prometu te oštećenja krovova, kolnika i pješačkih staza. Alarmirane su sve žurne službe civilne zaštite, koje su izašle na teren i sanirale štetu tijekom samog nevremena, rekao je Lukić.

Dodao je kako će se dio šteta, koji se nije mogao sanirati sinoć zbog mraka, sanirati danas i u ponedjeljak.

Vulin: Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen

Osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera CZ-a Dragan Vulin izvijestio je kako su pripadnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) uklonili dio ploča s jučer oštećenog krova osječke glavne tržnice, koje su mogle ugroziti građane.

“U ponedjeljak očekujemo završetak sanacije, pa otvoreni dio tržnice ni sutra neće raditi, a tržnica bi s radom trebala početi u utorak”, rekao je Vulin. Zahvalio je svim žurnim službama koje su jučer cijeli dan bile na terenu, posebno osječkim vatrogascima, na intervenciji u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) kojom su spriječili da vjetar odnese krovove s nekih zgrada u krugu bolnice.

Prijavljena su ukupno četiri oštećena automobila. Vatrogasci su imali 27 intervencija, a vjetar je na javne površine i prometnice srušio 10 stabala. Najvažnije je da tijekom jučerašnjeg nevremena nitko nije ozlijeđen, a štete su sanirane u najkraćem mogućem roku, kazao je dogradonačelnik Vulin.

Pomoćnik zapovjednika osječkog JPVP-a Davor Škarica rekao je novinarima kako su vatrogasci jučer imali problem na četiri objekta u osječkom KBC-u, ali su to unatoč jakim udarima vjetra uspješno sanirali. Vjetar je počeo dizati limeni krov, a s obzirom na udare vjetra postojala je opasnost da bi lim mogao skinuti dijelove tvrde konstrukcije krova, pojasnio je Škarica.