Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će protiv Nizozemske u polufinalu Final Foura Lige nacija, koji će se održati od 14. do 18. lipnja u nizozemskim gradovima Rotterdamu i Enschedeu, na stadionima Feyenoorda i Twentea. U drugom će se polufinalu sastati Italija i Španjolska.

Momčad Zlatka Dalića od svih je momčadi na Finalu Fouru najdalje dogurala na proteklom Svjetskom prvenstvu te je legitiman kandidat za osvajanje Lige nacija. Ako Hrvatska to uspije, dobit će bogatu nagradu te olakšan put do plasmana na sljedeće Europsko prvenstvo.

Nagrada od 14 milijuna eura

Osvajanje turnira bilo bi isplativo za HNS. Naime, ekipi koja ode do kraja natjecanja i uzme zlato pripast će oko 14 milijuna eura, koje isplaćuje UEFA. Samo za usporedbu, za srebro u Rusiji HNS je dobio oko 29 milijuna eura.

Osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija vuče za sobom i velik sportski motiv. Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Pravo na kiks u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih plasman osigurati tako da osvoje jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije dobiti putem doigravanja.

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje će imati po pet ekipa (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 momčadi koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Čak i ako ne osvoji Ligu nacija, Hrvatska bi mogla osigurati svoje mjesto u doigravanju za Euro.

Naime, ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide momčadi sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska tu stoji izvrsno jer je trenutno druga momčad u poretku, odmah iza Nizozemske.