Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u službenoj je posjeti Mađarskoj. Prvog dana sastala se s predsjednicom ove zemlje Katalin Novak a na dnevnom redu između ostalog bila je i europska perspektiva BiH, ekonomska i gospodarska pitanja. Zaključeno je da Mađarska razumije političku situaciju i prijatelj je zemljama Zapadnog Balkana, prenosi RTRS.

Među nekoliko zemalja Europske unije koje razumiju situaciju u BiH i Zapadnom Balkanu je i Mađarska. Zato cijenimo njen odnos i stav da je dijalog rješenje, a ne pritisci i sankcije, rekla je srpska članica i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović nakon službenog sastanka s predsjednicom Mađarske Katalin Novak. To smatra trebaju razumijeti i ostale zemlje Europske unije, jer je poručuje strateško opredjeljenje BiH europske integracije. Zato je, kaže, želja da EU bude partner kao što to čini Mađarska.

– Vaš prijateljski odnos se duboko cijeni i zahvalni smo za političko razumjevanje koje pokazujete prema cijelom našem prostoru. Danasu u EU ne prepoznajemo previše onih koji razumiju sve procese koji se događaju na Zapadnom Balkanu. Za mene djeluje teško shvatljivo i kontraproduktivno da dodijelite status kandidata a onda pozivate na sankcije – naglasila je Cvijanović.

Mađarska želi da europska perspektiva BiH bude jača, kaže predsjednica ove zemlje Katalin Novak. Zbog političkih i ekonomskih, ali i sigurnosnih razloga. Proces pridruživanja BiH, kaže, ne smije biti zaustavljen i nada se da od kandidatskog statusa do punopravnog članstva ne bi trebalo proći dugo vremena. Zapadni Balkan smatra, ključ je budućnosti Europe.

Screenshot RTRS

– Hoće li Zapadni Balkan biti u narednim desetljećima unutar ili izvan EU, to će umnogome utjecati i na razvoj EU. Smatram da je mjesto Zapadnog Balkana unutar EU i u tome Mađarska želi imati ključnu ulogu – rekla je predsjednica Mađarske Katlin Novak.

Razgovaralo se i o ekonomskim i gospodarskim temama. Zaključak je da je dobra vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Mađarske, koja bi ubuduće trebalo biti poboljšana.

– Brojni ulagači dolaze iz Mađarske. Važno je naglasiti određenu izravnu podršku našim poljoprivrednicima – naglasila je Cvijanović, a Katlin je dodala da dobro odnosi mogu biti još poboljšani.

Prije sastanka Cvijanović je položila vijenac na spomenik Neznanog junaka. Tijekom službene posjete Mađarskoj Cvijanović će se sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te sa episkopom budimskim Lukijanom, posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.