Na predavanju se tražilo mjesto više, uz stručni dio, mogla su se čuti i iskustva obitelji malih dijabetičara

Sa željom ukazati na važnost prevencije ali i sve izazove s kojima se suočavaju oboljeli od šećerne bolesti i njihove obitelji u našoj sredini, a u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog, sinoć je u Kiseljaku, u hotelu Bank, Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ OO Kiseljak organizirala edukativno predavanje na temu šećerne bolesti.

U stručnom dijelu predavanja koje je bilo iznimno posjećeno, govorila je dr. Slavica Dilber, pedijatrica i specijalista obiteljske medicine u Domu zdravlja Kiseljak. Ona je u svome izlaganju detaljno opisala procese u organizmu koji nastaju kod oboljelih, ukazala na simptome, ali i način liječenja te prevencije bolesti koju nazivaju bolešću modernog čovjeka.

Drugio dio predavanja bio je obojen emocijama jer su o izazovima borbe sa šećernom bolešću govorile Jelena Oroz, Ivana Vujica i Ivana Kvasina, majke troje malih dijabetičara.

U prezentaciji jednog dana u životu dijabetičara, od buđenja noću radi mjerenja šećera u krvi, brojanja kalorija do pripreme za svaku aktivnost i emociju oboljelih, pripomogle su Laura Milanović i Anja Pecirep.

Tri su majke potom u svome emotivnom obraćanju govorile o svim izazovima kroz koje prolaze njihova djeca i obitelji, od dijagnoze do nabavke skupih tehnoloških pomagala koja djecu oslobađaju svakodnevih bockanja i boli s kojom žive, a čiji je teret nabavke na roditeljima.

Pozvale su institucije države da popt Hrvatske preuzmu taj teret na sebe i pomognu svakom djetetu oboljelom od dijabatesa da živi sa što manje boli.

Predavanje je završeno mjerenjem razine šećera u krvi posjetiteljima. Za to su se pobrinuli mali dijabatičari kojima je to postala svakodnevna aktivnost, kako je navedeno u FB objavi Zajednice žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ OO Kiseljak.

Foto: Kiseljak.info