Vinarija Škegro jedna je od najambicioznijih i najsavjesnijih u Hercegovini. Njihove žilavke i blatine primjer su modernog pristupa vinarstvu u zapadnoj Hercegovini.  Vinarija Škegro, koja proizvodi i izvrsno maslinovo ulje, nedavno je dobila važnu, komercijalnu međunarodnu potvrdu svog rada. Škegrina blatina Carsus ušla je, naime, u Fat Duck Hestona Blumenthala, i to na dvije liste.

Carsus iz 2017.(na karti piše pogrešna godina berbe) kvalificirala se za wine pairing na degustacijsom meniju koji košta 169 funti, ali se našla i na listi vina na čaše, gdje čaša Carsusa stoji 22 funte, dakle oko 190 kuna. Riječ je o zaista iznimnom  uspjehu, zbog najmanje dva razloga.

skegro-ilustracija

Prvo, Bosna i Hercegovina internacionalno je anonimna vinska zemlja. Stoga Škegrni ulazak u Fat Duck predstavlja i golemo priznanje hercegovačkoj suvremenoj vinskoj sceni, koja tek ulazi u razdoblje ozbiljne afirmacije. Drugo, Fat Duck jedan je od najpoznatijih i najvažnijih modernih restorana.

Heston Blumenthal, velika TV zvijezda i još veći chef, prije dvadesetak je godina počeo mijenjati svjetsku gastronomiju. Fat Duck je 2005. proglašen najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, da bi u iduće četiri godine osvajao druga mjesta, i to iza El Bullija. Fat Duck, naravno, ima tri Michelinove zvjezdice, a Heston Blumenthal se nakon nekoliko godina u kojima je radio usporenije, sada ponovno vraća punom snagom. Škegrin Carsus nije prvo vino s ovih prostora koje se toči u Fat Ducku.

Fat Duck je svojedobno otkupljivao cijele berbe Krauthakerove TBA Graševine, a na njegovoj se listi nekoliko godina nalazila i Matoševićeva macerirana malvazija Alba Antiqua.