UKRAJINA je za dlaku izbjegla katastrofu u borbama  tijekom vikenda oko najveće europske nuklearne elektrane zbog granata, od kojih su neke pale blizu reaktora i oštetile zgradu za skladištenje radioaktivnog otpada, ustvrdila je UN-ova organizacija za nuklearni nadzor.

Rusija i Ukrajina jučer su se međusobno optužile za najmanje desetak eksplozija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje, koja je pod kontrolom Rusije ubrzo nakon što je započela invaziju, ali se nalazi preko rijeke Dnjepar od područja pod kontrolom Kijeva.

“Imali smo sreću da se nije dogodio ozbiljan nuklearni incident”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je članice NATO-a da zajamče zaštitu od “ruske sabotaže” u nuklearnim postrojenjima. Čelnik ruske državne agencije za nuklearnu energiju, Rosatom, rekao je da je o nedjeljnom granatiranju razgovarao s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i rekao da postoji rizik od nuklearne nesreće.

“Tko god je granatirao elektranu, poduzimao je ogromne rizike i kockao se sa životima mnogih ljudi”, rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e. “Imali smo sreću da se nije dogodio potencijalno ozbiljan nuklearni incident. Sljedeći put možda nećemo biti te sreće”, rekao je Grossi.

“Govorimo o metrima, a ne o kilometrima”, rekao je. Ponovljeno granatiranje elektrane tijekom rata izazvalo je zabrinutost zbog teške katastrofe u zemlji koja je pretrpjela najveću nuklearnu nesreću na svijetu, onu u Černobilu 1986. godine.

Razina radijacije ostala normalna, ali…

Razina radijacije ostala je normalna i nema izvješća o žrtvama, priopćila je IAEA. Ruski odgovor na vojne neuspjehe posljednjih tjedana uključio je niz raketnih napada, od kojih su mnogi na elektroenergetska postrojenja, zbog kojih je velik dio zemlje ostao bez električne energije kako dolazi zima i temperature padaju ispod nule.

Rosatom je kontrolirao postrojenje preko podružnice otkako je predsjednik Vladimir Putin u listopadu naredio Rusiji da službeno zauzme elektranu i prebaci ukrajinsko osoblje u Rosatom. Kijev to naziva “krađom”.

Kijev kontrolira teritorij preko rijeke od elektrane, uključujući glavni grad regije. Sama nuklearka Zaporižje i teritorij južno od nje pripali su Rusiji u ožujku. Zaporižja je Ukrajini proizvodila oko petinu električne energije prije ruske invazije i bila je prisiljena raditi na pomoćnim generatorima nekoliko puta zbog borbi oko nuklearke.

Reaktori su isključeni, ali postoji rizik da bi se nuklearno gorivo moglo pregrijati ako se prekine napajanje rashladnih sustava. Granatiranje je više puta prekidalo dalekovode.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina gađala dalekovode koji opskrbljuju elektranu. Ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom rekla je da je ruska vojska granatirala mjesto, optužujući je za nuklearnu ucjenu i akcije koje “ugrožavaju cijeli svijet”.