Predsjednik KO SDA SBK i načelnik općine Busovača Asim Mekić danas je u posjetu primio izaslanstvo ŽO HDZ 1990 kojeg su činili Predsjednik Anto Bilić i Josipa Križanovića. Kontekst ovih razgovora tiče se postizbornih mogućnosti koje se odnose na implementaciju izbornih rezultata, poručili su u izjavi za medije.

“Naša je namjera obaviti razgovore i konzultacije sa svim parlamentarnim opcijama koje su zastupljene u radu Sabora ŽSB. Mislim da je to dobra praksa te da je potrebno što više razgovarati sa samostalnim političkim subjektima kao i onima koji nastupaju unutar pojedinih blokova.

Mi jesmo politička stranka koja je na ove izbore išla u okviru stranaka okupljenih oko HNS-a i kao takvi smo predstavnici te hrvatske političke reprezentacije, ali kao što znate na razini naše izborne jedinice ostvarili smo se kao samostalan politički subjekt bitno bolji izborni rezultat u odnosu na protekli mandat. To pitanje smo vrlo jasno artikulirali kroz izbornu kampanju i nema potrebe da to sada dodatno pojašnjavam. Nismo bili u koaliciji, samostalno smo tražili povjerenje birača stoga nikakvih obveza u tom smislu nemamo prema bilo kome. Naš kapacitet jeste 20% podrške unutar hrvatskog političkog korpusa, odnosno 2 saborska zastupnika.

U tom smislu, mogu reći kako imamo legitimitet voditi razgovore s predstavnicima drugih političkih stranaka oko implementacije izbornih rezultata. Ovdje je pitanje kako doći do zadovoljenja ustavnih kriterija formiranja županijske vlasti. Znamo kako je potrebno zadovoljiti matematički ali i ustavni kriterij odnosno kriterij konstitutivnosti naroda pri izboru vlade. Narednih dana ćemo voditi razgovore i s predstavnicima drugih političkih stranaka, prvenstveno s NIP-om i sa SDP-om. Kada su u pitanju naši razgovori s HDZ-om i neka vrsta partnerstva koja proizlazi iz HNS-a, reći ću kako je to stvar o kojemu će se vjerojatno više razgovarati unutar HNS-a, ali ono što mogu reći jeste da određene stvari unutar našega bloka svakako treba preispitati, o njima otvoreno razgovarati te očekujemo više uvažavanja od kolega iz HDZ-a. Vlast ćemo praviti ili u njoj sudjelovati tek onda kada budi jasni principi na kojima će buduća vlast funkcionirati, ističe Bilić.

“Kao predsjednik SDA KO SBK ističem kako je posve jasno da bez SDA neće biti buduće vlasti u SBK, da bismo ostvarili potrebnu većinu kao i nacionalni kriterij koji propisuje ustav ovog kantona nama je potreban partner iz hrvatske političke reprezentacije. HDZ 1990 to svakako jeste i mi ćemo to poštovati, te naglašavam kako nećemo imati problem bilo koje vrste ostvariti suradnju s ovom političkom strankom i njihovim predstavnicima ali dajmo još malo vremena, neka predstavnici političkih stranaka obave razgovore i konzultacije. Razgovarati je uvijek dobro, politički dijalog ne može biti štetan. Neka razgovora ali i novih političkih savezništava, osobito ako će to biti dobro za rad i funkcioniranje vlasti u našem kantonu zato mi je drago što smo imali ovaj današnji susret. Isto tako trebalo bi razmisliti i o suradnji političkih stranaka i na drugim višim nivoima vlasti što bi otvorilo prostor za kontinuiranu i uspješnu suradnju ovih političkih stranaka.”, naglašava Mekić u svojoj izjavi

Obje političke stranke potvrdile su kako su otvoreni za modele suradnje koji će dati novi impuls u radu Vlade i Skupštine KSB.

Izvor: Centralna.ba