Nakon što je Apelacijski odjel Suda Bosne i Hercegovine odbilo sve žalbe u vezi s izborima u Bosni i Hercegovini, Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo je rezultate Opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

SIP je potvrdio rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i svih deset županije u Federaciji BiH.

“Apelacijski odjel Suda BiH u svim slučajevima odbio je žalbe kao neosnovane. Na osnovu toga stvorili su uvjeti da se donese odluka o potvrđivanju izbora”, rekao je Mišo Krstović, šef sektora za pravne poslove SIP-a.

Vanja Bjelica Prutina, članica SIP-a koja je ranije, jedina bila protiv utvrđivanja rezultata izbora podržala je odluku o rezultatima izbora.

Nakon što je SIP potvrdio rezultate izbora, počeli su da teku rokovi za formiranje vlasti koji su propisani zakonima i ustavima u Bosni i Hercegovini, a Središnjem izvornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine predstoji posao neizravnih izbora, odnosno formiranje Vijeća naroda u Republici Srpskoj te domova naroda Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Iz SIP-a jučer su pozvali sve one koji su osvojili mandate, a koji ih žele odbiti da to učine i potpišu izjavu o odbijanju mandata kako bi SIP te mandate prije formiranja zakonodavnih tijela mogao dodijeliti drugima.