Nakon Kaštela i Zaprešića u Hrvatskoj s kojima općina Kiseljak njeguje dugogodišnje prijateljske odnose, potom Koljnofa u Mađarskoj i Gruda u BiH, Kiseljak je dobio još jednu prijateljsku općinu. U pitanju je općina Rakovski smještena u južnom dijelu Bugarske, provinciji Plovdiv povijesne regije Trakija. Nakon što je Općinsko vijeće Kiseljak jednoglasno podržalo Odluku o sklapanju prijateljstva i suradnje općina Kiseljak i Rakovski, načelnici dvije općine Mladen Mišurić Ramljak i Pavel Gudzherov potpisali su Sporazum kojim dvije po mnogo čemu slične lokalne zajednice otvaraju put ka suradnji na različitim poljima života i rada.

Ideja o uspostavi prijateljskih odnosa s Rakovskim, otkrio je načelnik Kiseljaka prilikom potpisivanja Sporazuma, postoji već desetak godina, a pokrenuo ju je zajedno s bivšim veleposlanikom Bugarske u BiH Angelom Angelovim. Vlada Bugarske je naime u Kiseljaku proteklih godina realizirala dva značajna projekta, opremila dječja igrališta u Lepenici i Gromiljaku te senzorsku sobu koja pomaže djeci s poteškoćama u učenju i razvoju.
„Ideja koja postoji već dugo godina sad je realizirana na zadovoljstvo uvjeren sam stanovnika obje općine koje imaju brojne sličnosti, od želje razvijati gospodarstvo do razvoja suradnje i na drugim poljima života i rada“, kazao je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak. O sličnostima općina koje su i službeno potvrdile dugogodišnje prijateljske odnose govorio je i Pevel Gudzherov, načelnik općine Rakovski. „Ja se u Kiseljaku osjećam kao u Rakovskom, puno je sličnosti ali i mogućnosti razvijanja suradnje, od gospodarstva i razvoja poduzetničkih zona do zajedničkih projekata u drugim oblastima života i rada, od sporta i kulture do ekologije“, istaknuo je.

Na svečanosti potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i suradnji općina Kiseljak i Rakovski bio je i veleposlanik Republike Bugarske u BiH Valerij Yotov. On je podsjetio i na za Kiseljak vrlo važnu činjenicu, a to je da je Bugarska članica Europske unije te može pomoći Kiseljaku kao lokalnoj zajednici koje se nalazi u zemlji koja pretendira postati članicom Unije i na tom polju. „Mislim da je najvažniji oblik suradnje koji možemo i trebamo uspostaviti gospodarski, a potom tu suradnju razvijati i na drugim poljima. Kao članica EU Bugarska može pomoći BiH i njezinim općinama kao što je Kiseljak i na europskom putu“, istaknuo je bugarski veleposlanik.

Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, Kiseljak ima nešto više od 20 tisuća stanovnika, Rakovski u Bugarskoj ima ih nekoliko tisuća više. Gospodarski razvitak, uključujući i gradnju poslovnih zona u vrhu su prioriteta vlasti u obje općine. Upravo će gospodarstvo biti polazna točka suradnje Kiseljaka u središnjoj Bosni i Rakovskog u južnoj Bugarskoj. Na temeljima te suradnje razvijat će se i ona na planu kulture, sporta, obrazovanja i ekologije, uz pomoć prijatelja iz Bugarske u povlačenju sredstava iz europskih fondova koja će Kiseljaku s približavanjem BiH članstvu u Europskoj uniji postajati sve dragocjenija, istaknuto je prilikom potpisivanja Sporazuma kojim je Kiseljak nakon Hrvatske, Mađarske i regije Hercegovine dobio prijateljsku općinu i u Bugarskoj.

Kiseljak.info