Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u zadnjim trenucima zakonskog roka dogovor o proračunu EU za sljedeću, 2023. godinu. Rok za postizanje dogovora bio je 14. studenoga u ponoć, a pregovarači su neposredno prije toga objavili da imaju dogovor.

Dogovoren je proračun u visini od 186.6 milijardi eura, što je 1.1 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun. Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 milijuna eura.

Većina od toga povećanja, oko 280 milijuna eura, namijenjeno je za jačanje potpore Ukrajini i susjednim državama poput Moldavije. Dobar dio sredstava namijenjen je za poboljšanje prometne infrastrukture kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme diljem EU.

Da dogovor nije postignut, Komisija bi morala izići s novim prijedlogom

Komisija je predlagala proračun u visini od 185.59 milijardi eura, dok je prijedlog Vijeća bio 183.95 milijardi eura, a Parlament je tražio 187.29 milijardi eura. Postignuti dogovor trebaju još potvrditi oba zakonodavca. Za odluku u Vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, Komisija bi morala izići s novim prijedlogom i onda bi ponovno uslijedili pregovori. Proračun za sljedeću godinu mora biti izglasan do kraja tekuće godine. U slučaju da to izostane, primjenjuje se privremeno financiranje tako da se svaki mjesec u tekućoj godini može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg proračuna.