Europski parlament u Strazburu usvojio je rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom trebaju napredovati samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Također, eurozastupnici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uvjetovani na isti način, javlja srpska redakcija N1 televizije.

Kako je objavljeno na službenoj stranici Europskog parlamenta, nikakve alternative ne bi trebale zamjeniti proširenje, i također treba reformirati proces donošenja odluka u pristupnom procesu i nove članice prihvatati kvalificiranom većinom umjesto jednoglasnošću. Dodaje se i da bi pristupni pregovori sa zemljama kandidatima trebali biti okončani do 2030.

„Eurozastupnici zahtjevaju da demokratske reforme i vladavina prava budu u prvom planu procesa proširenja, zajedno s unapređenjem monitoringa, izvještavanja, procjena i uvjetovanja. U preporukama u novoj strategiji EU za proširenje, koju su usvojili zastupnici zahtjeva se da EU financiranje iz svojih fondova i njihove opipljive rezultate učini vidljivijim u zemljama kandidatima. Također, žele da EU radi na sprečavanju trećih strana da se miješaju u političke, izborne i druge demokratske procese zemalja kandidata“, navodi se u priopćenju.

Europski zastupnik za N1 ocjenio je da ovo jeste neobvezujuća rezolucija, ali snažna politička poruka u kojem pravcu EU razmišlja.

Autor rezolucije, zastupnik Tonino Picula, kazao je da je Europski parlament uvijek bio najznačajniji pristalica proširenja.

„Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo primjenjivati buduća politika proširenja, možemo još jednom postaviti ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo osigurati da EU ostane evoluirajuća zajednica europskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokracija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese“, kazao je Picula.

Rezoluciju su podržala 502 zastupnika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.