Okončanjem procesa prebrojavanja glasova nakon listopadskih općih izbora u potpunosti je iskristalizirana politička situacija na svim razinama vlasti, odnosno snaga i utjecaj pojedinih političkih opcija i blokova, počevši od državne razine, odnosno Zastupničkog doma Parlamenta BiH, preko entitetskih parlamenata pa do županijskih skupština. Još se uvijek čeka popunjavanje federalnog Doma naroda, o kojem ovisi i rasplet situacije u Federaciji, a posredno i u državi, no već se sada može reći kako je HDZ – HNS pobjednik u okviru hrvatskog naroda te će kao takav imati i najveći broj zastupnika hrvatskih stranaka na svim razinama, ali i većinu u Klubu hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda. U konačnici, jedino se za HDZ – HNS sa sigurnošću može reći kako će, zahvaljujući iznimno dobrom rezultatu, biti dio vlasti na državnoj i federalnoj razini te u šest od deset županija u Federaciji.

Niz prioriteta

Istodobno, sukladno izmjenama Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, onemogućen je i plan bošnjačkih stranaka da zavladaju trećinom hrvatskog Kluba preko većinski bošnjačkih županija, a to u konačnici znači kako će legitimni predstavnici hrvatskoga naroda biti ravnopravan sudionik formiranja nove vlasti u Federaciji BiH.

A kako će se odvijati proces od države do entiteta i županija, još uvijek je nepoznato, no ono što je jasno je činjenica da je, unatoč brojnim matematičkim kombinacijama u kontekstu državnog i federalnog Parlamenta, jasno kako BiH nema vremena za gubljenje jer mora krenuti u proces izvršavanja zadaća na europskom putu, poglavito ako želi u prosincu dočekati dobru vijest na Europskom vijeću, odnosno dobiti status zemlje kandidata za EU. Za Hrvate je osobito važno da vlast čine pobjednici u tri konstitutivna naroda jer takav scenarij nosi i najbolje izglede za stabilnu vlast na svim razinama, vlast u kojoj će dijalog i kompromis biti prvo načelo političkog djelovanja u cilju stabilizacije i popravljanja narušenih odnosa. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović potvrdio je nedavno u razgovoru za Fenu kako službeni razgovori s drugim strankama počinju od 3. ili 4. studenoga, ali podloge su napravljene. Pritom je uputio na stav da legitimni predstavnici triju naroda primarno imaju obvezu sjesti i pokušati napraviti nužne parlamentarne većine koje će moći jamčiti provedbu određenih programa. – Mi smo pripremili jedan okvirni program što bi to trebalo raditi četiri godine. Taj program neće biti preširok, ali će sadržavati sve elemente koji su potrebni – dodao je Čović. Uz opasku kako je HDZ s drugim strankama HNS-a nezaobilazan čimbenik, Čović je naveo kako se čeka rasplet na drugoj razini. U tom je kontekstu objasnio kako mu se čini da će na federalnoj razini biti dvije grupacije stranaka koje će imati približno jednak broj mandata u Zastupničkom domu te kako ostaje za vidjeti tko će od njih imati većinu u bošnjačkom Klubu u Domu naroda. – Mi ćemo nastojati u roku od mjesec dana nakon službenog objavljivanja rezultata izbora naći partnere s kojima možemo realizirati programe i uspostaviti vlast. To bi u svakom slučaju moralo biti u ovoj godini – naglasio je Čović, dodavši i kako bi bilo logično uspostaviti vlast po vertikali jer to olakšava rad. Pritom je jasno poručio i kako će HDZ partnerstvo praviti bez DF-a.

Državna razina

Lider HDZ-a BiH osvrnuo se i na državnu razinu vlasti, uputivši na činjenicu da će onaj tko u Domu naroda bude imao tri izaslanika u nacionalnom klubu imati i osigurano legitimno predstavljanje, odnosno kapacitet da bude dio kolegija i parlamentarne većine koja može donositi odluke.