Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković rekao je u emisiji “BHT1 Uživo” kako su minuli izbori najgori koje on pamti i da su bili najkompromitiraniji do sada iako su i svi raniji bili kompromitirani.

način ponovo njih uvesti na mala vrata kako danas oni funkcioniraju.

Ja to ponavljam više puta, nikada ne bih rekao da neću i da ne bi koalirao s DF-om, rekao sam da su im vrata otvorena, ali sam uvjeren da oni to neće, jer imaju neki dug prema SDA i moraju ispunjavati njihove želje. Politički ambijent gdje je HDZ mobilizirao sve svoje glasače, i DF doprinio tome zajedno sa SDA, napravili su od HDZ-a potpuno nezaobilazan politički faktor koji ima kontrolu svih političkih procesa, u skoro svim kantonima, gdje su se kandidirali.

Konaković je kazao kako on nije od onih koji pristaju na bilo kakve ucjene, prijetnje i uvjetovanja.

– Spremni smo na kompromise, iako su neki na štetu NiP-a ali u korist države. Vrlo brzo ćemo to dokazati novim razgovorima o konkretnim programskim koaliranjima s partnerima na političkoj sceni i ne uplićemo u te međusobne odnose. Da spustimo taj koncept na kantone u kojima HDZ nema većinu, evo u Sarajevu DF kaže nećemo sa NIP-om i SDA, zato što SDA u Sarajevu ne može praviti vlast pa su eto odlučili tu. Ima nekoliko kantona u kojima DF može danas potvrditi da je bliža SDP-u i NS-u nego SDA. Ali neće s njima jer su zarobljeni u interesima prema SDA – rekao je Konaković.

Dodaje kako ova zemlja nema više vremena za politička prepucavanja, za depresiju, te da joj je potrebna nova energija i pozitivna klima.

– Nije bilo konkretnih i službenih poziva iz HDZ-a za formiranje vlasti, ali očekujemo i mi da završimo okupljanje sa naše strane i da budemo spremni za tu vrstu razgovora s HDZ-om i ostalim političkim akterima koji su spremni napraviti koaliciju na bazi programskih i principjelnih rješenja. Očekujem da ćemo do kraja tjedna izdefinirati datume u kojima će početi ti formalni razgovori i pregovori – rekao je Konaković u emisiji “BHT1 Uživo”.