Članovi Lovačkog društva “Lještarka” su 3. studenog obilježili svog zaštitnika, dan sv. Huberta, okupljanjem i svetom misom.

Članovi su nazočili na svetoj misi u crkvi sv. Ane u Lepenici, nakon čega je upriličeno prigodno druženje u Lovačkom domu u Kiseljaku.

Iz ostalih lovačkih udruga iz Bosne i Hercegovine saznajemo kako su i oni slično proslavili sv. Huberta, na način da je jedan dio članstva nazočio svetim misama.

Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, obilježava se svake godine 3. studenog. Osim što je svetac, on je zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara i bio je iscjelitelj bjesnoće.
Rođen je oko 656, godine, a umro je 10. svibnja 727.godine u Belgiji. Lovci su poštivali sv. Huberta i cijenili ga, jer je pomagao uspješnom završetku lova, do banketa kojim se lov završavao, a divljač slavila i blagovala. Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca. Štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša.

Svim lovcima upućujemo čestitku za dan njihovog zaštitnika!

Kiseljak.info