Zdrav doručak iznimno je važan. Osigurat će nam energiju potrebnu za cijeli dan i ubrzati sagorijevanje kalorija kako bismo se riješili viška kilograma. Međutim, doručak treba znati odabrati jer postoji nekoliko loših navika koje bi mogle usporiti naš metabolizam i kočiti nas u postizanju željenih ciljeva. Prema dijetetičarki Anastasiji Gialouris, mnogi rade dvije greške i vrijeme je da ih isprave.

Preskakanje doručka

Možda mislite da je ključ gubitka kilograma smanjeni unos hrane, ali Gialouris tvrdi da je to potpuno pogrešno. Ispostavilo se da je preskakanje doručka jedna od najgorih stvari koju možemo napraviti za naš metabolizam.

“Odmarali ste cijelu noć pa je metabolizam usporen kad se probudite. Doručak će ga pokrenuti. Ako preskočite doručak, vaše tijelo nastavlja postiti i nema poticaj pa se metabolizam dalje usporava”, rekla je.

Ovo je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih je započinjanje jutra hranjivim, zasitnim obrokom ključna zdrava navika, posebno kada je u pitanju mršavljenje.

Nedovoljan unos proteina

Ako ste naviknuli doručkovati svako jutro, to je sjajan početak, ali to je samo pola uspjeha. Od vitalne je važnosti da mudro odaberete hranu koju ćete pojesti.

“Još jedna navika koja može utjecati na vaš metabolizam je neuravnotežen doručak, posebno onaj koji ima malo proteina”, ističe Gialouris.

Doručak pun proteina nužan je jer oni pridonose sitosti i povećavaju sposobnost tijela da sagorijeva kalorije.

“Kada jedete, vaše tijelo troši energiju kako bi probavilo hranu te apsorbiralo i pohranilo hranjive tvari koje ste konzumirali. Proteini poput jaja, orašastih plodova i jogurta mogu pomoći u jačanju metabolizma”, poručila je stručnjakinja za prehranu.