Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen presjekla je svečanu vrpcu i otvorila dionicu Koridora 5C Tarčin – Ivan.

Caffe restaurant Kort Kiseljak

Ova dionica duga je 6,9 kilometara i uključuje novi moderni dvocijevni tunel Ivan dužine 1.760 metara. Dionica Tarčin – Ivan podijeljena je na dva lota.

Foto: Avaz.ba

Dužina LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, je 4,9 km. Trasa prelazi mostom Raštelica 1 i ima 13 raspona. Na dionici se nalazi i odmaralište. Potom se na dionici nalazi most Raštalica koji ima 19 raspona.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 66.584.028,92 eura bez PDV-a, a financirao se sredstvima Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od strane WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 milijuna eura.

 

Foto: Avaz.ba

Tunel Ivan je dvocijevni tunel s po dvije trake i prolazi kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1721 metara, dok je lijeva tunelska cijev duga 1761,50 m i pozicioniran je ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17.

Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m. Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja s magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice. Privremena spojna cesta je dvosmjerna cesta s po jednom trakom, duga je oko 700 m. Spojna cesta počinje od buduće kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M-17 i dalje se penje preko postojećeg potoka, mostom dužine 15 m, do platoa bočnog naplatnog mjesta Bradina.

Vrijednost Ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a. Sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Prisutni su i predsjedatelj vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija BiH Vojin Mitrović, premijer FBiH Fadil Novalić, v.d. ravnatelja autocesta FBiH Elmedin Voloder, pomoćnik ministra prometa Nedžad Branković i Denis Lasić, ministar prometa FBiH. Također, danas je među prisutnima bio i šef delegacije EU Johan Sattler.