Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je, među ostalim, izjavio i kako će osobno poduprijeti Hrvate u BiH ako se odluče na neki oblik samouprave kako su to najavili ranije, a u slučaju da se njihova izborna volja ponovno zgazi.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će podržati “neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče”. “Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno”, dodao je.

Portal Bild.ba kontaktirao je politologa Danijela Vidovića koji netrpeljivost između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića smatra otegotnom okolnošću.

“Predsjednik Milanović, bez obzira na svoj specifičan stil komunikacije nedvojbeno ima dobre namjere i očito je spreman podržati legitimne političke težnje Hrvata u BiH. Isto se ne može osporiti ni premijeru Plenkoviću. Ono što je u ovom slučaju otegotna okolnost, kad je politika RH u pitanju, jest jako loš osobni odnos premijera i predsjednika koji su ustavno definirani kao sukreatori vanjske politike. Ne može vanjska politika biti učinkovita ako ljudi koji su na vrhu piramide ne komuniciraju ili se prepucavaju preko medija”, rekao je Vidović u izjavi za Bild.ba.

Ovaj politolog smatra i da hrvatska politika u BiH u suradnji s Milanovićem i Plenkovićem treba kreirati jasnu nacionalnu strategiju kada je riječ o najvažnijem vanjskopolitičkom pitanju RH.

“Tu je velika odgovornost na oba čelnika. Bilo bi politički mudro i odgovorno da se s takvim politikantskim potezima prestane. Krajnje je vrijeme da se osobni animoziteti ostave po strani i da se konačno sjedne za stol i u suradnji s hrvatskim političkim vodstvom u BiH kreira jasna nacionalna strategija prema hrvatskom pitanju u BiH te u tom pravcu usmjeri i djelovanje na međunarodnom planu”, zaključio je Vidović u izjavi za Bild.ba.