Ured disciplinskog tužitelja (UDT) oglasio se o istrazi protiv Diane Kajmaković, a disciplinskli tužitelj zatražio je i suspenziju Kajmaković.

”Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH podnio je danas Prvostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV BiH disciplinsku tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovane”, navode na početku priopćenja, prenosi Avaz.

Navedeno je zašto se sumnjiči: ”Korištenje dužnosti tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”, ”Miješanje u postupanje sudaca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”; ”Ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske dužnosti funkcije”, ”Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva”.

Kako se dalje navodi, Ured je također podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti tužene Diane Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka.

Odnosno, disciplinski tužitelj je zatražio suspenziju Diane Kajmaković. Odluku o eventualnom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti suca, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostupanjska disciplinska komisija.

Podsjećamo, Dijana Kajmaković je nedavno stavljena na crnu listu SAD-a zbog podrivanja demokracije i vladavine zakona u BiH. Za nju su naveli da je flagrantan primjer korumpiranog državnog tužitelja BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama.