Tzv. Velika skupština naroda Republike Srpske uputila je danas Narodni proglas u kojem poručuju da neće antidejtonsku i antiustavnu Bosnu i Hercegovinu, niti BiH koja je samo po volji bošnjačkog naroda.

Caffe restaurant Kort Kiseljak

“Republiku Srpsku osnovao je narod 9. siječnja 1992. godine, obranili je narod i njegova Vojska Republike Srpske tijekom Obrambeno-otadžbinskog rata, a očuvali smo je svih ovih 27 godina mira. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, vratite nam Ustav BiH da ne bi morali da odemo iz nje”, ističe se u Proglasu koji je pročitan u parku “Mladen Stojanović” na narodnom skupu vladajuće koalicije pod nazivom “Otadžbina zove”.

 

Foto: RTRS

 

Velika skupština naroda Republike Srpske odbacuje odluke Ustavnog suda BiH kojima se RS “otima poljoprivredno zemljište, šume i vode, oduzimaju se škole i bolnice, putevi i brane”.

“Nećemo BiH koja nam zabranjuje da gradimo: hidrocentralu Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, Plinovod iz Srbije i druge projekte. Nećemo financirati BiH koju bošnjački političari koriste da bi pljuvali i gušili Republiku Srpsku”, poručeno je u Proglasu.

Velika skupština naroda Republike Srpske ukazala je da “nema BiH izvan dva entiteta koji je tvore matematičkim zbirom 49 posto plus 51 odsto”.

“Nema opstanka BiH bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, nećemo BiH bez ustavnog konsenzusa, nećemo u Nato pakt, Republika Srpska je vojno neutralna. Prihvaćamo kandidatski status samo pod uvjetom da se lažni visoki predstavnik, kao i sudci stranci u Ustavnom sudu udalje iz BiH”, naglašava se u Proglasu.

Poručeno je da se ne priznaje “protuzakonit” rad SIP-a BiH, koja “beskrajnim brojanjem” hoće promijeniti volju naroda iskazanu na izborima 2. listopada.

“Izborni zakon BiH nije dao pravo SIP-u da prekraja izborni rezultat, već mu je dao obvezu i rokove da proglasi pobjednike”, poručeno je u Proglasu.