Središnje izborno povjerenstvo BiH danas bi trebalo objaviti preliminarne rezultate općih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora.

Pravilnikom je predviđeno da “SIP utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasovanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobivenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora“.

Iz Glavnog centra za brojanje rekli su ranije da vjeruju da će sve razine vlasti u BiH, osim opcije predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, biti prebrojani u roku, odnosno do 22. listopada.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova SIP-a BiH biti podnesene kaznene prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

SIP je 10. listopada po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za razinu predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član SIP-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Nakon što SIP objavi rezultate počinje teći rok za žalbe.

Shodno Pravilniku o provođenju izbora, SIP konačne rezultate općih izbora treba potvrditi najkasnije 30 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 2. studenog.