Ako vam je dijagnosticiran preddijabetes ili dijabetes, ili netko u vašoj obitelji pati od tog stanja, morate biti na oprezu. Upravljanje šećerom u krvi proces je koji započinje donošenjem zdravih izbora, osobito po pitanju hrane koju jedemo.

KUBAT AUTOMOBILE

Ali to je samo jedan dio slagalice. Uz uravnoteženu prehranu, upravljanje stresom i izbjegavanje pušenja, istraživanja su pokazala da redovito kretanje, čak i kratko i niskog intenziteta, može imati značajan učinak na snižavanje šećera u krvi.

Prema izvješću objavljenom u časopisu Sports Medicine, šetnje u trajanju od dvije do pet minuta, odmah nakon obroka, mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Šetnja pomaže da razina šećera u krvi raste i pada postupnijim tempom

Ovo izvješće nastalo je promatranjem sedam različitih studija kako bi se utvrdilo kako prekid dužeg sjedenja, bilo stajanjem ili kratko šetnjom, može utjecati na razinu šećera u krvi i inzulina osobe. Većina sudionika istraživanja nije imala dijagnosticiran preddijabetes ili dijabetes.

Ono što su znanstvenici otkrili je da šetnja u trajanju od dvije do pet minuta nakon pola sata sjedenja pomaže da razina šećera u krvi raste i pada postupnijim tempom.

“Hodanje ili vježbanje mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi nakon obroka”, kaže dijetetičarka Amy Goodson te napominje da kardiovaskularna tjelovježba može imati dugotrajan učinak, što znači da čini vaše stanice osjetljivijima na unos šećera iz krvi 24 do 48 sati nakon.

To ne znači da možemo jesti što god poželimo

Otkriće je obećavajuće jer mnogi ljudi misle da moraju vježbati dugo ili intenzivno kako bi održali razinu šećera u krvi na niskoj razini. Odvajanje samo nekoliko minuta za šetnju nakon obroka i povremeni kratki odmori od sjedenja mogu imati značajan utjecaj na šećer u krvi, a time i na cjelokupno zdravlje.

Naravno, to ne znači da možete jesti što god želite. U konačnici, najbolji način kontrole je jedenje manjih i češćih obroka koji sadrže ugljikohidrate i proteine bogate vlaknima.