Prema Klinici Mayo, vitamin A je važan za vid, rast, diobu stanica, reprodukciju i imunitet. “Vitamin A također ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi su tvari koje mogu zaštititi vaše stanice od djelovanja slobodnih radikala”, objašnjavaju stručnjaci Klinike.

Problemi s vidom u noćnim satima

Kažu i da slobodni radikali mogu pospješiti pojavu srčanih bolesti, raka i drugih bolesti. NHS Trust bolnice Whittington objašnjava da su promjene vida često prvi uočljivi znak nedostatka vitamina A. Prema tome, mogli biste primijetiti da slabije vidite noću, možda će vam biti teško voziti ili ćete se možda mučiti na putu do kupaonice u kasnim satima.

“Ponekad se u ranoj fazi nedostatka vitamina A pojavljuje suhoća kose, usta, kože, svrbež ili oticanje kože, lomljivost noktiju ili češće infekcije. Ako je nedostatak vitamina A ozbiljan ili napreduje, mogu se razviti ozbiljni problemi. Najozbiljniji problem je trajna sljepoća.”

NHS Trust kaže da neki drugi simptomi nedostatka vitamina A uključuju:

nedostatak suza,
rane u očima,
umor,
suhe ispucale usne, ranice u ustima,
proljev,
infekcije mokraćnog mjehura,
vaginalne infekcije,
infekcije gornjih/donjih dišnih puteva,
loše i produljeno zacjeljivanje rana.

Na sreću, Klinika Mayo kaže da se vitamin A nalazi u mnogim namirnicama, poput špinata, mliječnih proizvoda i jetrice. “Drugi izvori su hrana bogata beta-karotenom, kao što su zeleno lisnato povrće, mrkva i dinja. Vaše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A”, objasnili su.

Preporučena dnevna količina vitamina A je 900 mikrograma za odrasle muškarce i 700 mikrograma za odrasle žene.