Odvjetnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Anto Nobilo danas će predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću predati zahtjev za njihovim pomilovanjem.

Naime, Perković i Mustač su osuđeni za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nobilo je na N1 gostovao i govorio o pitanju njihovog pomilovanja.

“Oko 8:30 je moja služba to odnijela, pretpostavljam da je to zaprimljeno u Uredu predsjednika”, rekao je Nobilo.

Što će značiti prijedlog?

“Taj prijedlog je zakonska obveza. Zbog zakonske procedure prijedlog prvo mora ići preko Ministarstva pravosuđa do predsjednika. Jedino i isključivo predsjednik donosi odluku hoće li ili neće pomilovati”, rekao je Nobilo.

Tko je i kada počeo prikupljati potpise?

“Ja ne bih ulazio to jer nemam ovlasti. Međutim, potpisi su prikupljeni tjedan dana prije podnošenja zakona. Autor teksta u tezama sam ja, međutim, generali su sami pretipkali prvu stranicu. Jedan od generala je sa mnom bio u stalnom kontaktu”, rekao je.

“Kod pomilovanja se gledaju godine života, zdravstveno stanje… Gleda se ukupni život tog okrivljenika, njegove zasluge za obranu i stvaranje hrvatske države”, rekao je Nobilo.

Zašto pomilovanje sada?

“Slučajno je došlo do toga, da sam imao takvu priliku ranije, da sam znao da je takvo raspoloženje među generalima, ja bih učinio to ranije”, rekao je. “Mustač nije znao ni da se to sprema. Ja sam kontaktirao s obitelji i rekli su da će staviti zahtjev za pomilovanje i to je to”, rekao je Nobilo.

Kaže da je moguće pomilovati nekoga na temelju zločina koji je počinjen u Njemačkoj te kaže da Njemačka neće reagirati na potencijalno pomilovanje.

Zašto je Hrvatska bila pod tolikim međunarodnim pritiskom?

“Ne znamo što su Nijemci mislili. Velik je bio pritisak na organe vlasti. Što je bila motivacija, mi možemo pretpostaviti”, rekao je Nobilo. “Kad je počeo rat, zapadne službe su podijelile zone utjecaja – Hrvatska i Slovenija je spala BND-u”, rekao je.

Nobilo je nastavio o tomu kako je Perković postao jedan od utjecajnih ljudi u hrvatskoj politici 90-ih. “Nikoga ni Perković ni Mustač nisu ubili. Čak ni Đurekovića nisu ubili”, rekao je Nobilo. “Da nije bilo Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo ni HDZ-a ni Hrvatske, govorio je Tuđman”, rekao je Nobilo.