Općinski sud u Visokom osudio je supružnike S. H. i S. A. na godinu dana zatvora zbog nasilja nad šestogodišnjim djetetom koje je zgrozilo bh. javnost.

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona, Općinski sud u Visokom 30. ožujka 2022. godine, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravomoćnu presudu protiv S.H. i S. A. zbog produženog kaznenog djela Nasilje u obitelji u sticaju sa produženim kaznenim djelom Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta.

“Za kazneno djelo Nasilja u obitelji utvrdio je kazne zatvora u trajanju od po 11 mjeseci, a za kazneno djelo Zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika utvrdio im je kazne zatvora od po 3 mjeseca te optuženima izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po jednu godinu zatvora”, stoji u objavi Tužiteljstva ZDK.

Supružnici iz Visokog dijete držali kao roba, bez hrane i u sobi bez struje

Dodaju da su optuženi na glavnom pretresu priznali krivnju za djela koja im se stavljaju na teret navodeći da su kaznena djela učinjena u vremenskom razdoblju od ožujka 2020. godine do 08. rujna 2021. godine.

Supružnici S. su dječaka fizički zlostavljali, a bio je smješten u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. U optužnici se navodi kako se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

Ovaj slučaj zgrozio je bh. javnost, a dječak je nakon prijave NN osoba i dolaska socijalnog radnika smješten na sigurno mjesto.