U srijedu 20. 4. 2022. godine u Samostanu svete Klare, župa Rođenja Blažene Djevice Marije Brestovsko,  pjesmom „Marijo, o Marijo“  počela je svečanost promocije knjige „Događaji – Moja sjećanja na njih“, autora fra Gabrijela Tomića.

Na početku svečanosti nazočnima se obratio fra Mirko Majdandžić, moderator događaja i gvardijan u Fojnici.

O knjizi je govorio mons. dr. Pero Sudar, biskup. On je naglasio kako je rado prihvatio poziv i kako mu je fra Gabrijel drag, kao i njegova knjiga. Riječi se biraju i traže se one koje će zrcaliti poštovanje i zahvalnost. Ova knjiga je izrečena priča fra Gabrijela koji u svojoj 86. godini života prenosi ono što je bilo u vremenima koja su vinula. Ako bi u jednoj rečenici morao reći kako je fra Gabrijel ispričao svoju životnu priču, rekao bih da je to učinio kao jedno staro dijete. Ni pod stare dane mu nije nestalo djetinjeg radovanja životu. Ova fra Gabrijelova priča je stala u 11 naslova, 22 podnaslova, preko 90 tisuća riječi na 365 pregledno raspoređenih stranica.

Sam naslov knjige govori o piščevoj nakani i koji je stvarni sadržaj knjige. Fra Gabrijel je kroz za njega važne događaje opisao svoj život, mjesta u kojima je živio i djelovao i ljude s kojima ga život povezao. Njegova priča kao i svaki život počinje lijepim i nježnim opisom djetinjstva čime vraća malo onoga duga koji svi mi dugujemo onima što nas životom zadužiše.

Nakon biskupa, prigodnu riječ o knjizi uputila je S. M. Hijacinta Batinić, s velikom radošću fra Gabrijelu je čestitala ovaj dan promocije njegove druge knjige. Znamo koliki je trud uložio i s kolikim nestrpljenjem je čekao ovaj trenutak. Kada bi vrijeme to dopuštalo, ova knjiga bi se mogla pročitati u jednom danu. Toliko je poučnih i sadržajnih događaja opisano u ovoj knjizi. Svi oni koji su živjeli uz fra Gabrijela, koji su ga imali priliku češće susresti mogu kroz čitanje ove knjige proći kroz sve njegove osjećaje koje je prenio na papir.

M. Sara Bošnjak, uz pozdrave je naglasila kako je sestrama klarisama bila čast pomoći u pripremi ove knjige. Za početak dobile smo jednu veliku bilježnicu koja je bila do kraja ispunjena fra Gabrijelovim pričama, odnosno njegovim životom. Kada smo došle do kraja pretipkavanja te bilježnice, stigao je i rokovnik, ali ne do kraja ispunjen. Kada smo to sve prenijele u digitalni oblik, došlo je vrijeme za lektoriranje sadržaja. Tako smo lektoriranje radile u tri čitanja. Ovdje se radi o djelu koje prema književnoj vrsti spada u memoare.

Fra Gabrijel, je u svom obraćanju naglasio kako Bogu duguje najveću zahvalnost. U knjigu je utkan veliki broj imena i prezimena bez kojih ova knjiga ne bi ni ugledala svjetlo dana. Posebnu zahvalnost je iskazao svome subratu fra Nikici Vujici koji je urednik ove knjige i koji ga je poticao na pisanje knjige, župniku fra Iliji Juriću, sestrama klarisama i svima koji su pomogli u ostvarenju konačnog cilja. Pisanje ove knjige je nekada išlo sporo, nekada brzo, ovisilo je i o drugim obvezama i knjiga je konačno pred vama.

Kiseljak.info