Na pitanje hoće li HDZ blokirati izbore, Bradara je kazala kako “HDZ nema što blokirati”.

“HDZ ne blokira institucije Bosne i Hercegovine i nemamo u planu blokadu države”, kazala je izaslanica HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara.

Bradara je za N1 objasnila i zbog čega se HDZ-ovi zastupnici nisu pojavili na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Istaknula je kako njihov nedolazak nema veze s nedolaskom ostalih zastupnika.

“Mi smo imali prošli tjedan redovito održanu sjednicu. Ova sjednica Zastupničkog doma je sazvana na neposlovnički način na inicijativu nekog od zastupnika. Za taj dan je bio zakazan kolegij, znalo se da pojedini članovi Kolegija i Zastupničkog doma su u tim redovitom pregledu obrane u BiH i posjeti planirani radnim aktivnostima. Ali bez obzira na sve Zvizdić je sazvao sjednicu iako je bilo planirano da se 12. održi redovita sjednica. Način na koji je sazvana sjednica i točke, bez prethodne pripreme, nisu poštovane procedure, prekršene su. Naši zastupnici nisu došli neovisno o drugima. Mi nemamo plan blokade države”, kazala je Bradara.

O navodima Marija Karamatića “da je vrijeme da se krene u teritorijalnu reorganizaciju BiH” , radara je kazala kako je on predsjednik druge stranke i ima pravo promišljati.

S obzirom da je HNS u stalnom zasjedanju, upitana je je li “reorganizacija BiH”, odnosno “treći entitet” na dnevnom redu.

“Sve što se tiče BiH i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH je na dnevnom redu. Naravno da možemo o svemu razgovarati. Ne znam zašto ne bi bio prvi, a ne treći entitet, zašto ne razgovarati o federalizmu kao racionalnijem uređenju BiH”, kazala je.

Na konstataciju da to ne bi bilo u skladu s Ustavom BiH, odgovorila je: “Puno toga nije u skladu s Ustavom BiH koji je na snazi, ali ništa nećemo uraditi što bi kršilo Ustav”.

Na pitanje hoće li HDZ blokirati izbore, Bradara je kazala kako “HDZ nema što blokirati”.

Potvrdila je kako kontakti s Bruxellesom nakon neuspjelih pregovora nisu prekinuti.

Poručila je i to kako “HDZ jasno podržava stajalište EU kada je u pitanju osuda agresije Rusije na Ukrajinu”.