Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je kaznenu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković i veleposlanika BiH u UN Svena Alkalaja, saznaje Srna.

Dodik je kaznenu prijavu podnio zbog, kako navode, postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

Prema saznanjima Srne, u kaznenoj prijavi je navedeno da je Turković jučer samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Opće skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN.

Opća skupština Ujedinjenih naroda glasala je o zahtjevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Opća skupština UN-a izglasala je izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Za prijedlog je glasalo više od dvije trećine od 193 zemlje koje sudjeluju u radu Opće skupštine.

Izbacivanje Rusije su zbog masakra u Buči predložile Velika Britanija i SAD.

BiH je prema najavama ministrice Turković glasala ZA, za izbacivanje Rusije glasale su sve zemlje regije, a podršku izbacivanju Rusije iz vijeća dala je i Srbija.