Veliki broj građana, aktivista, intelektualaca okupili su se danas u Tuzi kako bi iskazali odršku Ukrajini, pozvali na mir u Europi i Bosni i Herecegovini. U isto vrijeme, u Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske okupili su se građani kako bi iskazali podršku Rusiji, među njima i određeni broj političara iz tog entiteta, javlja N1.

Organizatori skupa u Tuzli – Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pozvali su sve građane koji razmišljaju svojom glavom i koje boli rat u Ukrajini, istinske patriote da se pridruže skupu i osude agresiju Rusije na Ukrajinu te pozovu na mir.

Skup potpore Ukrajini u Tuzli. Foto: N1

Na skupu su govorili Slavo Kukić, reditelj Dino Mustafić, novinar Dragan Bursać, kao i otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u BiH.

U isto vrijeme u Banjaluci je skup podrške Rusiji. Kako javlja reporter N1 na skupu su i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Skup u Banjaluci organizirali su Noćni vukovi, organizacija koju je SAD još 2014. stavio na crnu listu, a Noćni vukovi iz Banjaluke poručuju da je njihov zaštitnik Rusija s Vladimirom Putinom.

 

A danas je 17. dan ruske agresije na Ukrajinu. Više od 2,5 milijuna ljudi izbjeglo je iz Ukrajine, od početka ruske invazije, podaci su Međunarodne organizacije za migracije. Među izbjeglicama je i jako puno djece.