Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji, između ostalog, propisuje zakonsku kaznu za one koji šire “lažne vijesti” o ruskoj vojsci, javlja AFP. Kako prenose strani mediji, propisana je kazna i do 15 godina zatvora za kršenje ovog novog zakona.

Aleksej Kovaljov, urednik jednog od nezavisnih medija u Rusiji, pojasnio je da se pod “lažnim vijestima” sada u Rusiji podrazumijeva bilo koja vijest koju nije objavilo rusko ministarstvo obrane ili bilo koji dio sadržaja u kojem se njihova “specijalna operacija” zove njenim pravim imenom – rat.

“Da, od sada u Rusiji doslovno ne smijete, pod prijetnjom ekstremne kazne, ruski rat u Ukrajini nazvati ratom”, pojasnio je Kovaljov.

Ruski novinar: Morao sam napustiti zemlju usred noći

Aleksej Kovaljov, urednik Meduze napustio je Rusiju nakon što je ruski predsjednik Putin potpisao zakon po kojemu se objava “lažnih vijesti” o ratu u Ukrajini kažnjava zatvorskom kaznom do 15 godina.

“Jedva sam imao vremena javiti se roditeljima”

“Nisam nikad mislio da će doći do toga, ali morao sam napustiti Rusiju. Prešao sam granicu pješke usred noći, s torbama koje sam spakirao u panici i psom. Osjetio sam kako se golema vrata zatvaraju za mnom. Jedva sam imao vremena javiti se roditeljima. Luda vremena”, napisao je Kovaljov na Twitteru.

 

“Jako sam sretan i privilegiran što sam pošteđen čekanja satima ili čak danima uz cestu. Za razliku od milijuna Ukrajinaca”, dodao je.