Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva, nakon što su druga dva člana odbila raspravu o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini, javila je RTRS.

Dodik se po izlasku iz zgrade Predsjedništva obratio novinarima, rekavši da je zatražio da BiH zauzme neutralan stav o pitanju Ukrajine, ali su dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović bili protiv toga.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH zaduženo za vanjsku politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove.

– To nije ministarstvo, a pogotovo nisu veleposlanici, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovdje u Sarajevu podvaliti. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smiješno izgleda pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno priopćenje koje nije ni odluka Predsjedništva, koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te se zlorabi do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaicji – rekao je on.

Dodik je poručio da je protiv rata u svkom slučaju, gdje god se događao, ali da je o pitanju Ukrajine potrebno zauzeti neutralan stav.