AMERIČKI predsjednik Joe Biden naglasio je da SAD neće slati kopnene trupe u Ukrajinu, prenosi CNN.

“Nećemo voditi treći svjetski rat u Ukrajini”, rekao je Biden nakon što je ponovio da SAD pruža podršku saveznicima u NATO-u. Obećao je da će SAD braniti svaki dio NATO-ovog teritorija. Naglasio je da bi “izravni sukob između NATO-a i Rusije bio Treći svjetski rat i to je nešto što moramo izbjeći pod svaku cijenu”.

Biden je rekao da su SAD već uputile Ukrajini protutenkovsko naoružanje i obrambene sustave sposobne srušiti avione i helikoptere.

“Ipak, želim biti jasan, pobrinut ćemo se da Ukrajina ima oružje za obranu od napada ruskih snaga. Poslat ćemo im novac i hranu kako bismo spasili živote Ukrajinaca. Izbjeglice iz Ukrajine primit ćemo raširenih ruku ako dođu ovdje”, dodao je Biden.

Biden kaže da gotovo svakodnevno razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Također, naglasio je važnost djelovanja SAD-a i njihovih saveznika u bilo kakvim potezima za suprotstavljanje Kremlju.

Biden o kemijskom oružju

Američki predsjednik je upozorio da će Rusija “skupo platiti” ako upotrijebi kemijsko oružje u Ukrajini te je ponovio kako želi izbjeći izravnu konfrontaciju NATO-a i Moskve jer bi ona izazvala Treći svjetski rat. Odbio je dati informacije koje američke obavještajne službe imaju o tom pitanju.

Zapad brine da bi Moskva mogla koristiti kemijsko oružje u Ukrajini. Rusija pak optužuje Washington i Kijev da imaju laboratorije za proizvodnju biološkog oružja u Ukrajini, što su dvije zemlje odbacile.

Ujedinjeni narodi rekli su da ne znaju za postojanje bilo kakvog programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini, rekao je danas visoki predstavnik UN-a za razoružanje pred Vijećem sigurnosti. Amerikanci sumnjiče Rusiju da širi laži kako bi “optužila druge za ono što sama misli učiniti”.