Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne razumije što stranci rade sa sankcijama protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ili protiv bilo koga, dodajući kako ih je pitao zašto to čine, ali kako nije dobio adekvatne argumente.

Govoreći o krizi u BiH, Vučić je ocijenio kako je problem u tomu što se stranci pozivaju na Dejtonski sporazum kada im to odgovara, dok im u suprotnom ne valja, pa se pozivaju na duh Dejtona dok narušavaju njegove temelje kao u slučaju “uzimanja zemljišta i šuma Republici Srpskoj”.

“Moje pitanje je bilo zašto su dozvolili da se narušavaju pravila Dejtona, a sada ustaju da brane Dejton”, rekao je Vučić.

Ocjenjujući kako će najveći problem u BiH uoči izbora biti bošnjačko-hrvatski odnosi, Vučić je poručio da je spreman razgovarati sa svima, uključujući i lidera SDA Bakira Izetbegovića, sa kojim se, kako je naveo, može susresti i u “kafani na Sedreniku” kako bi rješavali probleme.

Na optužbe bošnjačke političke elite kako je njegovo zalaganje za gradnju autoceste do Sarajeva “srpski ekspanzionizam”, Vučić je odgovorio kako bi on Bošnjacima, da dođu da izgrade autocestu u Srbiji, osobno pjevao pjesmicu u tu čast, a ne bi ih napadao za bilo kakvu ekspanziju.