Danas su policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije proveli dvije operativne akcije na području Mostara i Čapljine, a vezano za dokumentiranje izvršitelja krivičnih djela “Razbojstvo” i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari”.

U sklopu realizacije prve operativne akcije kodnog naziva “GUN” policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbi Županijskog suda u Mostaru do sada izvršili pretrese na četiri lokacije na području grada Mostara, te su lišili slobode tri osobe inicijala M.B. (1990.), N.P. (1988.) i M.M. (1996.) koja se sumnjiče za izvršenje predmetnih krivičnih djela.

Prilikom pretresa do sada je pronađen eksploziv, određena količina oružja i streljiva, apraturu za krađu vozila, te drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

U drugoj operativnoj akciji kodnog naziva “Trebižat” policijski službenici Federalne uprave policije su također pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ poduzimali aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Čapljine, u cilju dokumentiranja izvršitelja krivičnog djela “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari”.

Vezano za navedenu akciju, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Čapljini, izvršeni su pretresi pokretne i nepokretne imovine koju koriste osobe inicijala S.K. (1982.), J.B. (1992.) i A.G. (1986.) koje su lišena slobode u sklopu ovih aktivnosti zbog sumnje na izvršenje spomenutog krivičnog djela.

Prilikom pretresa na području Čapljine pronađene su potkape, panciri, rukavice, vojno oružje, prigušivači, optički nišani, te određena količina oružja i streljiva, određena količina zeljaste tvari koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Canabis Sativa L”, kao i drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela.

Sve osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru biti predate u zakonskom roku u nadležnost Županijskom tužiteljstvu HNŽ uz Izvješće o počinjenom krivičnom djelu.