Negator jasenovačkog logora i istovremeno veliki antifašista, posljednji predsjedatelj Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji se usporotivio Miloševićevoj politici unitarizacije višenacionalne jugoslovenske federacije, vjeruje da se upravo tom politikom temeljenom na građanskom načelu “jedan čovjek-jedan glas” može spasiti višenacionalna Bosna i Hercegovina, piše Hrvatski Medijski Servis.

KUBAT AUTOMOBILE

Očito za račun svojih sarajevskih sponzora Mesić je odlučio sačiniti dokument “Apel za spas BiH”, kojeg će navodno, podržati dvojica bivših članova Predsjedništva SFRJ, također, nekadašnji protivnici Miloševićeve politika, Bogić Bogićević iz BiH i Vasil Tupurkovski iz Makedonije.

Nacional.hr, list koji promovira velikobošnjački hegemonistički koncept iz Hrvatske, piše kako načelno, Bogićević, Mesić i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju posve suprotno rješenje za BiH od etničkih koncepata Republike Srpske i HDZ-a BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba.

-Za razliku od takvih politika, koje u nacionalno podijeljenoj zemlji nastoje dodatno osnažiti etnički na račun građanskog načina odlučivanja, inicijatori i autori “Apela za spas BiH” uvjereni su da je “jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država”, piše Nacional.

Mesić bi tako s bivšim drugovima iz Predsjedništva SFRJ Bosnu i Hercegovinu spašavao Miloševićevim građanskim konceptom kojim je srušena bivša država. U politologiji nije poznat primjer da je nametanjem građanskog modela spašena neka višenacionalna zemlja, ali zato postoji bezbroj primjera da je građanski koncept siguran recept za uništenje višenacionalnih država. No, Mesića, politološka znanost ne zanima, već jedino koliko su sponzori spremni platiti za njegove usluge podrivanja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

Podsjetimo Mesić se protivio i Miloševićevoj politici nametanja predstavnika Kosovskim Albancima u liku Sejde Bajramovića, no danas taj isti Mesić, kojeg u Hrvatskoj nazivaju veliizdajnikom, podržava dekonstituiranje svojih snarodnjaka u BiH kroz nametanje Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.