U posljednje vrijeme imamo niz aktivnosti koje su uperene protiv BiH predviđene Daytonskim sporazumom i to čine upravo oni koji se kunu u BiH, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

KUBAT AUTOMOBILE

“Niz netočnih informacija u vezi s BiH iznijeli su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i član Predsjedništva BiH Željko Komšić”, istaknuo je Dodik, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

Dodik je rekao da oni iznose osobne stavove.

“To nisu usuglašeni stavovi i moj apel nije da oni to prestanu, jer oni to neće. Oni najviše doprinose tome da BiH ne može funkcionirati”, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da je očigledno da odnosi u BiH ostaju složeni te da neki čine sve da budu još teži i nerješivi. Ocijenio je da će se situacija u BiH i dalje odvijati na relaciji sukoba koncepta decentralizirane zemlje i drugog koji želi napraviti unitarnu BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska zagovara koncept BiH kao decentralizirane zemlje, onako kako je napisano i u Ustavu i dodao da takav koncept zagovaraju i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, što govori o činjenici da su na jednoj strani Bošnjaci i međunarodni faktor, a na drugoj dva konstitutivna naroda.

On je rekao da u BiH postoji i koncept koji ide za tim da od BiH napravi unitarnu, centraliziranu zemlju za koju su, kako je rekao, muslimani lobirali kod američke demokratske administracije, Britanaca i još nekih širom svijeta.

Dodik je istaknuo i da teritorijalni integritet BiH nije ugrožen, ali da Republika Srpska ni pod kojim uvjetima ne može prihvatiti neustavnu BiH.

Naglasio je da su to rekli i zapovjednici NATO-a i EUFOR-a u BiH.