Šef diplomacije EU Josep Borrell kaže da postoji rizik od utjecaja Moskve koji bi mogao izazvati probleme u ruskom susjedstvu i najavljuje konkretnu podršku za Moldaviju, Gruziju i nadzor nad Zapadnim Balkanom.

”Vidjet ćemo provokacije na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH. Kako bismo podržali stabilnost te zemlje odlučio sam mobilizirati rezervne snage Operacije Altea, što značio raspoređivanje dodatnih 500 vojnika ove Misije na terenu tokom narednih dana”, kaže Borell.

Šef diplomacije EU osudio je ruske dezinformacione kampanje, a posebno onu o navodnoj intervenciji Rusije kako bi spriječila genocid nad narodom u Dombasu koji govori ruski.

Borrell naglašava da je EU u kontaktima s međunarodnim partnerima kako bi osigurala najširu moguću međunarodnu osudu ponašanja Rusije.

On ocjenjuje da opasnost od ”agresivnog ponašanja Putina” nije samo problem Ukrajine i EU već međunarodne zajednice.

”Rusija mora vidjeti da će biti izolirana od međunaronde zajednice”, kaže Borrell.

Borrell kaže da će nakon večerašnjeg Vijeća sigurnosti UN na kome očekuje ruski veto na francusku rezoluciju o osudi napada na Ukrajinu, s istim prijedlogom ići na Opću skupštinu UN da bi se vidjelo ko osuđuje ovakvu agresiju i ponašanje Rusije.