Veleposlanik Nizozemske u Bosni i Hercegovini, Jan Waltmans, osudio je odluke Republike Srpske da blokira institucije države kao i da implementira zaključke sa sjednice Narodne Skupštine RS iz prosinca 2021. o prijenosu nadležnosti te podržao uvođenje sankcija kao odgovor na te, kako ih je nazvao, neustavne radnje, prenosi N1.

“Neustavne radnje Republike Srpske (RS) kao i blokada državnih institucija koju provode političari iz RS imat će posljedice, kao što je očekivano smanjenje europske i međunarodne pomoći. Drugi koraci se također razmatraju. Građani BiH zaslužuju odgovornu politiku i funkcionalne institucije”, naglasio je Waltmans.

 

Podsjetimo, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti s razine BiH na razinu entiteta.

NSRS je usvojila Informaciju o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH te zadužila Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcioniranje Republike Srpske.

Prema navedenim zaključcima, zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prijenos nadležnosti s Republike Srpske na institucije BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz točke 2. ovih zaključaka.

 

Izvor