Sredinom prošlog mjeseca Vlada Federacije BiH donijela je odluku o isplaćivanju dodatnih 50 KM svim umirovljenicima. Iako se radi o jednokratnoj pomoći, danas smo se uvjerili da je ovaj potez razočarao brojne građane treće životne dobi, uglavnom zato što su se nadali da će dobiti veću svotu novca.

KUBAT AUTOMOBILE

Isplata mirovina za prosinac počela je danas u podne u cijeloj FBiH, a ispred poslovnica banaka u svim dijelovima Sarajeva su se već sat vremena ranije formirali redovi umirovljenika. Kroz razgovor s njima saznali smo da nisu zadovoljni financijskom potporom.

“Je li dovoljno? Toliko je dovoljno da mislim da bih više na Principovom isprosio, nego ovih 50 KM što su nam dali. Mislim da bi me bilo stid izaći na ulicu da sam na njihovom mjestu. Sramota za narod, sramota je čime se bave. Neka ih je stid i sram”, poručio je jedan od građana.

Jedna umirovljenica kaže kako će zapakirati 50 KM u kuvertu i ubaciti Novaliću u poštansko sanduče. Gospođa pored nje tužno je komentirala kako penzioneri jedva preživljavaju te kako novac koji dobijaju od države često nije dovoljan ni za režije i osnovne životne potrepštine.

Jednu od nazočnih umirovljenica pitali smo kako planira potrošiti dodatnih 50 KM, na što je ogorčeno odgovorila kako će za ovaj novac kupiti voće i povrće na tržnici.

“Odete na tržnicu i birate papriku po papriku, uzimate na broj”, govori i dodaje da joj ni ukupna mjesečna mirovina nije dovoljna za život: “Primam minimalnu mirovinu. Dok platim režije, nešto djeci, meni ništa ne ostane. Nosim stare hlače, eto”.

Vrlo je osjetno razočarenje među okupljenima, ogorčeni su i isfrustrirani iznosom dodatka koji su dobili za mjesec prosinac.

Stariji bračni par rekao nam je kako će za 50 KM kupiti kese i cekere, dodavši zatim sarkastično: “Obogatili smo se, možda kupimo i automobil”.

Umirovljenici, koji inače slove za najrazgovorljivije sugovornike, ovog puta nisu željeli davati izjave u većem broju te su gurajući kameru i mikrofon istakli kako “ovakvoj vlasti više nemaju što poručiti”, piše klix.