Za sve gurmane i ljubitelje ukusne hrane obradovat će vijest o ponovnom otvaranju restorana Zembilj, gdje ćete imati priliku probati i pravi američki steak, nastavljajući tradiciju pravljena dobre hrane po kojoj su Sarajevo i Baščaršija dobro poznati.

 

Restoran Zembilj je otvoren u novom ruhu, spajajući njujorško kulinarsko umijeće sa autentičnim bh. ambijentom. Zbog svoje lokacije, potpuno renoviranog interijera i eksterijera te široke ponude jela i pića, restoran „Zembilj“ predstavlja idealno mjesto za proslave rođendana, porodične večere, romantične večere te sve druge specijalne prilike.

I samo ime restorana nosi posebno značenje, njegujući bosansku tradiciju, restoran je dobio ime po staroj torbi za pijacu kojoj je danas najsličniji ceker. Na pijaci koja se nalazila na prostoru današnje Baščaršije, ljudi su stoljećima proizvode pakovali pravo iz kantara – u zembilj. Odlazak na pijacu oduvijek je bio dio svjetske kulture i baštine te posebno mjesto susreta na kojem se nije samo trgovalo već i družilo. Baš kao i danas u restoranu „Zembilj“.

Izvor