Sud BiH oslobodio je Senu Hamzabegović optužbi za financiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku.

Hamzabegović danas nije nazočila izricanju presude, a sudac Branko Perić je pojasnio da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je ona novac slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću znajući da će on biti iskorišten za financiranje terorističkih organizacija.

Perić je naveo da je Tužiteljstvo BiH dokazivalo da je ona novac prikupljala, ne navodeći činjenicu da je riječ o novcu koji je njen suprug zaradio trgujući nekretninama.

On je istaknuo da je malo čudno da je ona jedina supruga, čiji muž boravi u Siriji, a koja je bila optužena za pomaganje terorističkim organizacijama.

U optužnici je bilo navedeno da je Hamzabegović novac slala u četiri navrata.

Odlukom Suda BiH Hamzabegović će biti ukinute sve mjere zabrane i vraćena putovnica.

Hamzabegović je bila optužena da je od 2013. do 2018. godine sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima u Siriji i Iraku, iako je znala da se te osobe bore na strani “Islamske države”, uključujući “Džabat al Nusra”, “Nusra front” i druge formacije koje su na osnovu rezolucija UN proglašene terorističkim organizacijama.

Optužnica ju je teretila da je u više navrata putovala u Siriju, gdje se nalazi njen suprug, koji je zajedno sa ostalim državljanima BiH sudjelovao u terorističkim aktivnostima financiranim novcem dobivenim od optužene./HMS/

Ona je u više navrata obezbjeđivala oko 230.000 KM putem transakcionih računa u valutama evro, KM i švajcarski franak, koje je predavala suprugu.