Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je vremensku prognozu za tri naredna dana u Bosni i Hercegovini.

Nedjelja

Sinoptička situacija: po visini održava se utjecaj visinske ciklone nad jugom Ukrajine (528 hPa) koja se osom premješta prema Crnom moru i sjeveru Turske, dok se sa zapada širi utjecaj prostranog grebena osom preko zapadne i centralne Europe, uvjetujući stupnjevito slabljenje visinske cirkulacije nad Bosnom i Hercegovinom u pripadajućem jakom sjevernom visinskom strujanju. U prizemlju utjecaj prostrane anticiklone (oko 1030 hPa) centrom pozicionirane nad Ujedinjenim Kraljevstva, dok se preko centralne Europe premješta topla fronta usljed temperaturne razlike između dvije zračne mase – polarne nad istokom i tople maritimne sa zapada Europe.

Prognoza vremena: ujutro i dio prijepodneva se za veći dio Bosne i Hercegovine prognozira pretežito sunčano vrijeme, izuzev područja Krajine i sjevera Bosne gdje će usljed veće pojave vlažnog zraka po nižim i srednjim razinama atmosfere preovladavati pretežito oblačno vrijeme. Na većem prostoru Hercegovine većinom pretežito vedro. Vlažan zrak po visini će napredovati iz smjera Krajine i Posavine prema centralnim i istočnim područjima Bosne te sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine, uvjetujući postepen porast oblačnosti do sredine dana. Od sredine dana prema poslijepodnevu u Bosni i na sjeveru Hercegovine većinom pretežito oblačno vrijeme, a na prostoru Krajine i sjevera Bosne padat će snijeg. Krajem dana i navečer padavine se šire prema istoku, zahvatajući veći dio Bosne, izuzev krajnjeg sjeveroistoka zemlje. Na jugu Hercegovine veći dio dana pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine povremeno sa jakim udarima na sjeveroistoku Bosne, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini bura. Jutarnja temperatura od -12 do -4, na jugu do 1, a dnevna od -3 do 3, na jugu do 8 ºC.

U Sarajevu ujutro i veći dio prijepodneva pretežito sunčano uz stupnjevito povećanje oblačnosti do sredine dana. Od sredine dana prema poslijepodnevu pretežito oblačno vrijeme. Snijeg se prognozira krajem dana i tokom večernjih sati. Jutarnja temperatura zbog vedrije noći uvjetuje izraženije hlađenje zraka, spuštajući živu u termometru do -9, a dnevna oko -3 ºC.

Ponedjeljak

Sinoptička situacija: po visini se naša zemlja nalazi između dva barička sustava – prostranog grebena pozicioniranog nad Ujedinjenim Kraljevstvom i perifernog utjecaja visinske ciklone nad sjeveroistokom Turske, iznad oblasti Crnog mora, uz izraženo sjeverno i sjeveroistočno visinsko strujanje i advekciju hladne zračne mase iz oblasti Sibira. U prizemlju odmicanje ciklonske cirkulacije prema Turskoj i otvaranje prostora za širenje sibirskog anticiklona preko Ukrajine na sjever Balkana uz njegovo daljnje jačanje (do 1041 hPa), istovremeno održavajući prostrani utjecaj anticiklone nad istočnim Atlantikom.

Prognoza vremena: Ujutro i prijepodne se u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne prognozira pretežito oblačno vrijeme. Na planinama centralne Bosne, na području Bihaća i većeg dijela Unsko-sanskog kantona zadržavanje vlažnijeg zraka za posljedicu ima slabo provijavanje slabog snijega. Na većem prostoru zapada, sjeveroistoka i sjevera Bosne sunčano uz malu oblačnost. Na jugu Hercegovine isušeni slojevi zraka snažnim sjeveroistočnim visinskim strujanjem uvjetuje pretežno vedro vrijeme. Usljed daljnjeg jačanja anticiklone sa sjeveroistoka postepeno

naoblaka smanjuje u centralnim i istočnim područjima Bosne od sredine dana, uvjetujući u drugom dijelu dana sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka, na momente i olujna bura. Jutarnja temperatura od -13 do -5, na jugu do 0, a dnevna od -6 do -1, na jugu do 5 ºC.

U Sarajevu u prvom dijelu dana pretežito oblačno vrijeme. Slab snijeg može provijavati u rano jutro nad okolnim planinama. Od sredine dana stupnjevito smanjenje oblačnosti, a u drugoj polovini dana djelomično vedro. Jutarnja temperatura oko -10, a najviša dnevna oko -6 ºC.

Utorak

U utorak, 25. siječnja 2022. nastavlja se utjecaj prostrane anticiklone smještene centrom nad Bosnom i Hercegovinom, dok se sjevernije premješta utjecaj toplog fronta. Ujutro i prijepodne pretežito vedro i vrlo hladno. Pritjecaj vlažnijeg i toplijeg zraka na nižim razinama atmosfere sa sjeverozapada uslovit će prolazno povećanje oblačnosti od sredine dana prema poslijepodnevu, izglednije na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Prethodno vedra noć, slab vjetar, snijeg na tlu i izraženo dugovalno zračenje tla uslovit će idealne uvjete za izuzetno niske temperature zraka širom Bosne i Hercegovine – jutarnja temperatura od -18 do -8, na visoravnima, platoima i planinama centralne i istočne Bosne mjestimično i do -22 ºC, a dnevna od -6 do 1, na jugu do 6 ºC.

U Sarajevu pretežito vedro i vrlo hladno. Tijekom dana prolazan porast srednje slojevite naoblake. Jutarnja temperatura oko -16, a najviša dnevna oko -5 ºC.