U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, odbrana je ispitivala svjedoka Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i rastu cijena respiratora na tržištu u ožujku i travnju 2020. godine.

Svjedoku Kristianu Mariću, kojem je dodijeljen imunitet od kaznenog gonjenja, odbrana Hodžića predočavala je telefonske poruke koje je razmjenjivao sa drugim osobama. Marić je, prema prezentovanim porukama, govorio o ispitivanjima na koje je pozvan u vezi sa nabavkom respiratora, piše portal Detektor.ba.

U jednoj od poruka sugovorniku kaže da će govoriti istinu, a da će “ona p… nesretna iz Srebrenice dobiti po…”. Svjedok je potvrdio da je mislio na Hodžića.

U drugoj poruci Marić navodi da mu je istraga predstavlja problem zbog partnera i “nekih političara koji me more za informacije radi kampanje koju rade za jesen jer su izbori”. Marić je kazao da se ne sjeća ove poruke.

Braniteljica Mirna Avdibegović ispitivala je svjedoka o tvrdnjama koje je iznio na ročištu održanom 22. prosinca, kada je ispričao kako se sa Bornom Cicerom iz firme “Exotrade” iz Rijeke, Dušanom Nešićem iz Srbije i Sanjom Lekić iz firme “BTL Medical” iz Crne Gore dogovarao o ostvarivanju ekstraprofita kroz uvećanje cijena respiratora u ugovoru koji su sklopili sa “Srebrenom malinom” Fikreta Hodžića.

Braniteljica je predočila poruku od 14. travnja 2020. godine u kojoj Lekić kaže Mariću da ne priča izvjesnom Samiru o “ovom našem” i “njenim problemima”, a Marić odgovara: “Niti Fikretu, jer sam te opisao kao uspješnu poduzetnicu”. Svjedok je rekao da je Hodžić znao za probleme Lekić, kojoj je Srbija otkazala ugovor za nabavku 200 respiratora zbog probijanja roka isporuke. Nije mogao precizno kazati zbog čega onda u poruci kaže da ne treba pričati Fikretu.

Marić je potvrdio kako je bilo planirano da Hodžić uplati novac za respiratore preko “Exotradea”, na temelju čega je i svjedok očekivao proviziju, ali da je optuženi na kraju platio direktno Kinezima. Potvrdio je i da mu je Lekić, koja je nabavu respiratora vršila preko “Exotradea”, 30. travnja porukom zahtijevala da joj vrate pare. Marić je kazao da, koliko mu je poznato, te pare nisu vraćene.

Braniteljica Avdibegović je pitala svjedoka da li su planirali da ne isporuče ugovorene respiratore Federaciji ukoliko ih Republika Srpska (RS) plati po većoj cijeni. Prezentiran je razgovor Marića sa izvjesnim Vicom iz RS-a, u kojem navodi: “Ako RS odluči platiti, nemamo mi Fikretu, kažemo uzeli Srbi”.

Marić je negirao tvrdnje braniteljice, insistirajući da se razgovor odnosi na 200 komada respiratora, o čijoj nabavi se usmeno dogovarao sa Hodžićem, nakon što prvih 100 bude isporučeno.

Svjedok je potvrdio da je na tržištu bilo drastično povećanje cijena respiratora. Rekao je da je krajem ožujka na internetu našao da je cijena HCV respiratora, koji su prvobitno bili dogovoreni sa Hodžićem, bila između 35.000 i 50.000 eura, a ACM – koji su isporučeni – od 10.000 do 15.000. Naveo je da su se cijene mijenjale iz tjedna u tjedan i da je 6. travnja imao ponudu za ACM respiratore po cijeni od 45.000 eura po komadu.

Braniteljica je prezentirala dokumente pronađene u Marićevom računalu, od kojih se na jednom nalazi samo pečat i potpis premijera Federacije BiH. O tvrdnji Avdibegović da je krivotvorio dokument i proslijedio ga u grupu na WhatsAppu, svjedok se nije htio izjašnjavati radi mogućeg samoinkriminiranja za djela za koja nije dobio imunitet.

Braniteljica ga je pitala i o ispoljavanju netrpeljivosti prema Hodžiću u porukama, na što je kazao kako ga je optuženi lagao. Prezentirane su poruke iz jedne grupe u kojoj izvjesni Marko Mađar objavljuje fotografije pištolja i navodi: “Šalji mi Kićo sutra pred plastenik u Srebrenici”. Pokazane su i druge slične poruke, uključujući jednu u kojoj Marić uz uporabu psovke navodi što će uraditi “malinaru”, te kako će ga ubiti. Svjedok je rekao kako on nije prijetio Hodžiću.

Za zlouporabu položaja prilikom nabave respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor poduzeća “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i samo poduzeće, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedočenje Marića nastavlja se 14. siječnja.