Svijet se pribojavao najgoreg kada se krajem studenog pojavila zabrinjavajuća nova varijanta koronavirusa koja je zahvatila Južnu Afriku dosad neviđenim tempom. No, dva mjeseca kasnije soj omikron je postao dominantan u većem dijelu svijeta, a priča se za neke promijenila.

“Razine zabrinutosti oko omikrona obično su niže nego kod prethodnih varijanti. Kod mnogih je faktor straha od covida manji”, rekao je za CNN Simon Williams, istraživač javnog mišljenja i ponašanja prema covidu-19 na Sveučilištu Swansea.

Dio znanstvene zajednice oprezno optimističan: “Ovo bi mogao biti zadnji čin”

Manja ozbiljnost bolesti kod omikrona u usporedbi s prethodnim varijantama i percipirana vjerojatnost da će svi na kraju biti zaraženi pridonijeli su opuštanju u razmišljanju ljudi, ističe Williams. To je čak dovelo do toga da neki ljudi aktivno traže bolest kako bi je “preboljeli”, za što su stručnjaci snažno upozoravali da je problematično.

No, neki u znanstvenoj zajednici oprezno su optimistični da bi omikron mogao biti posljednji čin pandemije, pružajući golemim dijelovima svijeta “sloj imuniteta” i približavajući nas endemskoj fazi u kojoj je covid-19 usporediv sa sezonskim bolestima poput prehlade ili gripe.

“Moje jedino mišljenje je da covid postaje endemski i da će ostati takav još neko vrijeme, kao što se dogodilo s drugim koronavirusima. Svi virusi pokušavaju postati endemski, a meni se čini da ovaj uspijeva”, rekao je David Heymann, profesor epidemiologije zaraznih bolesti na Londonskom fakultetu higijene i tropske medicine.

Omikron se s lakoćom širi, ali ne uzrokuje toliko hospitalizacija i smrti

Covid-19 je evoluirao s velikom nepredvidljivošću, a varijanta koja je zamijenila deltu mogla je biti zlokobnija, smatraju stručnjaci; ali svijet je u konačnici dobio dominantni soj koji se s lakoćom širi kroz populaciju, ne uzrokujući isti stupanj hospitalizacija, teških bolesti i smrti kao što su to činile prethodne varijante.

Stručnjaci upozoravaju da bi na tom putu moglo doći do zastoja, baš kao što je omikronov make-up bio neočekivan, sljedeća varijanta mogla bi predstavljati ozbiljniji rizik za javno zdravlje i odgoditi kraj pandemije. I mnoge zemlje, posebice one s niskom stopom cijepljenja, mogle bi se i dalje suočavati s pretrpanim bolnicama zbog trenutačnog vala omikrona.

U većini zapadnih zemalja pojavljuje se politička hitnost da se društva vrate u osjećaj normalnosti, no prenosivost omikrona prisiljava lidere da biraju između ukidanja javnozdravstvenih mjera i situacije da se radna snaga i gospodarstva nađu u zastoju.

Omikron je potpuno promijenio pandemiju. Hoće li je i dokrajčiti?

Omikron je potpuno promijenio pandemiju. Hoće li je i dokrajčiti?
FOTO: EPA