Epidemiološka situacija u Županiji Središnja Bosna (ŽSB), kada je u pitanju broj zaraženih, od početka pandemije nikad nije bila gora, izjavio je nakon sjednice županijske Vlade u Travniku ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić, napominjući kako ta županija sada ima trocifrenu brojku pozitivnih.

KUBAT AUTOMOBILE

-S današnjim danom nismo nikad imali više pozitivnih slučajeva. Trenutno na području županije imamo 912 zaraženih, 74 hospitaliziranih, od čega 11 osoba na respiratoru. Dosad je na području županije umrlo 727 osoba- naveo je Matić.

Ipak, cijepljenje, kaže ministar, daje rezultata, pa postotak hospitaliziranih nije toliko veliki.

-Imamo veliki broj aktivnih slučajeva, ali nemamo toliki broj osoba u bolnicama. Za usporedbu, u odnosu na prošli val kad je broj hospitaliziranih bio 50-tak posto, on se danas kreće od 10 do 12 posto – kazao je Matić.

Po njegovim riječima., u slučaju preopterećenja bolničkog sustava Krizni stožer Ministarstva zdravstva će reagirati.

-Pratimo situaciju, u konzultaciji smo sa Stožerom. Smatramo da učenici u škole zasad trebaju ići redovito, a pratimo i stanje u bolnicama. Istina, imamo pogoršanje u bolničkom sustavu u odnosu na razdbolje prije blagdana, ali to je bilo za očekivati. Nadamo se da će u narednih pet do sedam dana situiacija se normalizirati. Ako se dogodi preopterećenje bolničkog sustava, donosit ćemo nove mjere- poručio je ministar.

Izvor