Konjic bi trebao postati svjetski centar za proizvodnju konusnih valjaka jer je japanski kapital investira 50 milijuna KM u tvornicu koja bi trebala zapošljavati više od 300 radnika.

Kompanija Tsubaki-Nakashima TN Bosnia d.o.o. Konjic već je pri kraju relizacije ove investicije, zapravo značajnog unaprijeđenja onog što već imaju u ovom hercegovačkom gradiću.

Japanski investitor na različite načine nazočan je u Konjicu još od 1984. godine i bavi se proizvodnjom konusnih valjaka, nezaobilaznih komponenti za autoindustriju i željeznice, a od početka 2021. godine radi na otvaranju novih kapaciteta u konjičkoj industrijskoj zoni.

“Ovo je za nas, naše poslovanje i naše japanske vlasnike veliki projekt, jer smo izgradili proizvodnu halu s 10.000 kvadratnih metara, postupno je popunjavali opremom i zapošljavali nove radnike. Projekat je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i mlade ljude koji će dobiti mogućnost raditi za jednu ovakvu kompaniju, koja je 100 posto izvozno orjentirana i ima tržište na svim kontinentima”, kazao je Zlatko Hadžimahović, direktor konjičko-japanske kompanije.

Investitori ističu i kako je Investicija realizirana u suradnji s općinskom administracijom i načelnikom Osmanom Ćatićem, piše klix.ba.