Svjetska federacija za srce (WHF) objavila je u četvrtak sažetak u kojem kaže da nijedna količina alkohola nije dobra za srce. “U Svjetskoj federaciji za srce odlučili smo da je imperativ da govorimo o alkoholu i šteti za zdravlje, kao i o društvenoj i ekonomskoj šteti jer se u populaciji općenito, pa čak i među zdravstvenim djelatnicima, stječe dojam da je to dobro za srce”, rekla je Beatriz Champagne, predsjednica odbora koji je kreirao izvještaj.

“Nije dobro, a dokazi sve više pokazuju da ne postoji razina konzumacije alkohola koja je sigurna za zdravlje”, rekla je Champagne, koja je i izvršna direktorica Koalicije za zdravlje Amerike, organizacije posvećene poboljšanju zdravlja u Americi.

Brza kritika

Kritičari su brzo osporili taj stav, rekavši da ignorira studije koje pokazuju malu korist za neka srčana oboljenja kada se konzumira umjerena količina alkohola.

Jedna takva studija o rizicima od alkohola, objavljena u Lancetu 2018., opširno je korištena u sažetku WHF-a, “ali ozbiljno krivo predstavlja i selektivno izvještava o njihovim nalazima”, rekao je David Spiegelhalter, profesor za javno razumijevanje rizika na Sveučilištu u Cambridgeu.

“S obzirom na to da se izvješće WHF-a poziva na ovaj rad, zaista je čudno da je njihov zaključak da ‘nikakva količina alkohola nije dobra za srce'”, rekla je Emmanuela Gakidou, profesorica na Institutu za zdravstveno mjerenje i evaluaciju Sveučilišta Washington.

“Postoje neke znanstvene studije koje podržavaju njihov zaključak, ali na temelju mog rada na studiji globalnog opterećenja bolesti, koja objedinjuje sve dostupne dokaze do danas, tvrdnja WHF-a nije podržana znanstvenim dokazima koji su trenutno dostupni”, rekla je Gakidou.

Kao odgovor na kritike, znanstvenici su ponudili objašnjenje

“Iako stojimo pri svojim ključnim porukama, korisno je znati da formulacije dijelova sažetka mogu dovesti do nesporazuma. Kako bismo to riješili, ažurirali smo dokument kako bismo jasnije artikulirali svoje zaključke i posebno citirali otkrića do kojih smo došli”, napisala je Champagne u e-mailu za CNN.

“Ukratko, naš je stav da su studije koje pokazuju značajan kardioprotektivni učinak konzumacije alkohola uglavnom opservacijske, nedosljedne, financirane od strane industrije alkohola i/ili nisu podvrgnute nasumičnoj kontroli. Nadalje, svaki potencijalni kardioprotektivni učinak je negiran dobro dokumentiranim rizicima i štetnostima, što dovodi do naše procjene da se nikakva količina konzumacije ne može smatrati dobrom za zdravlje srca.”

Umjerenost je ključna

Američko udruženje za srce (AHA) kaže da je “umjerenost ključna” kada je u pitanju alkohol, što je definirano kao ne više od jednog pića dnevno za žene i dva za muškarce.

Dr. Mariell Jessup, glavna znanstvena i medicinska službenica AHA-a, rekla je CNN-u u e-mailu da će AHA “pažljivo pregledati” sažetak WHF-a. Također je naglasila: “Zaključili smo da netko, ako ne pije alkohol, ne bi trebao ni početi, a ako netko pije alkohol, trebao bi ograničiti unos.”

Problemi koje donosi konzumacija alkohola mogu biti brojni

Konzumiranje alkohola povećava rizik od nekoliko kardiovaskularnih problema, uključujući koronarnu bolest, zatajenje srca, visoki krvni tlak, moždani udar i aneurizmu aorte, navodi se u izvješću. Bilo koja količina alkohola, ne samo obilno pijenje, može dovesti do gubitka zdravog života.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, nerazmjerno utječući na ljude niskog socioekonomskog statusa. U 2019. gotovo 2.4 milijuna smrtnih slučajeva – ne samo povezanih sa srcem – moglo bi se pripisati alkoholu, navodi se u izvješću. Alkohol negativno utječe i na mentalno zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na 10-postotno relativno smanjenje upotrebe alkohola po glavi stanovnika između 2013. i 2030., ali izvješće kaže da je nedostatak ulaganja u dokazane strategije smanjenja alkohola, uz dezinformacije iz alkoholne industrije, zaustavio napredak prema tom cilju.

Dobrobiti čaše crnog vina na dan su izmišljotina alkoholne industrije?

“Prikaz alkohola kao neophodnog za živahan društveni život skrenuo je pažnju sa štetnosti konzumiranja alkohola, baš kao i česte i naširoko objavljene tvrdnje da umjereno pijenje, poput čaše crnog vina na dan, može pružiti zaštitu od kardiovaskularnih bolesti”, rekla je Monika Arora, članica Odbora WHF-a i koautorica sažetka, u priopćenju za medije. “Ove su tvrdnje u najboljem slučaju dezinformacije, a u najgorem slučaju pokušaj alkoholne industrije u obmani javnosti o opasnosti svojih proizvoda.”