Potpredsjednik SDA Safet Softić gostovao je na Federalnoj televiziji u emisiji “Rezime”.

Na pitanje zašto SDA ne napusti razgovore o izmjenama Izbornog zakona dok se ne riješi pitanje blokade institucija, Softić je kazao:

– Bilo je takvih razmišljanja. Vi ste naprosto u jednoj nemogućoj poziciji kada dođu međunarodni predstavnici u BiH. Vi ukoliko ne želite razgovarati, onda ustvari omogućavate ovima koji prave probleme u BiH da upiru prstom u vas i kažu evo neće da razgovaraju. I pored toga što se ovo sve događa, ponovo se upire prstom i poziva se na dijalog, kompromis. Dakle, ono nekih stvari naprosto nema dijaloga, nema kompromisa – kada je u pitanju država, državne institucije, itd. Kad je u pitanju Izborni zakon SDA se odazivala svim pozivima, ali poslije ovog zadnjeg zasjedanja NSRS-a mi ćemo zauzeti stav kako i na koji način reagirati. Osobno mislim da postoji mogućnost da SDA napusti pregovore. Vrlo brzo ćemo imati kolegij stranke na kojem ćemo razgovarati o ovim aktualnim zbivanjima i vrlo je moguće da stvari krenu u tom pravcu, da se stvari postave tako da ne vrijedi razmještati namještaj u kući koja gori, kazao je Softić.

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici Softić kaže da je nesporno da je Milorad Dodik krenuo u secesiju i da ćemo tek vidjeti koliko su međunarodni predstavnici sudionici u tome.

– Mi smo sad u fazi kada bi trebale sankcije da budu odgovor na ovo. Svi mi koji smo preživjeli rat u BiH bismo bili previše naivni kada bismo vjerovali da će međunarodna zajednica tako brzo i efikasno reagirati po pitanju svih ovih stvari u BiH, ali se sa sigurnošću može kazati da će, po mom sudu, međunarodna zajednica, prije svega SAD zaštiti Dayton. Na više načina. Oni kao velika sila imaju načina na koji to rade. Taj način se nama neće dopasti jer mi očekujemo da to budu brza, pravedna rješenja, ali ja vjerujem da će, prije svega, određenom vrstom sankcija, ekonomskim mjerama koji bi eventualno bile primijenjene prema pojedincima, poduzećima iz RS-a, da će to naprosto dovesti do potpune promjene političke slike i to će vjerojatno, u odnosu na naše potrebe, biti sporo ali vjerujem u konačnici da će to tako biti – rekao je Softić.

Ističe da ne može da vjeruje, da nakon svega što je u ovoj zemlji bilo, da je moguće da međunarodna zajednica dozvoli da sve sruši.

– To naprosto nije opcija, ali Dodik i politika koja stoji iza njega, a sasvim je sigurno u ovom slučaju centar svega u Beogradu. Ja sam siguran da će ona doživjeti drugačiji ishod i da će to krenuti jednim drugim pravcem – istaknuo je on.

Softić kaže da je za građane BiH Christian Schmidt još uvijek velika nepoznanica.

– Trebao je reagirati još u vrijeme kada je NSRS proglasila zakon vezano za Agenciju za lijekove. Pokušava ostaviti dojam kod građana BiH da su stvari pod kontrolom. Vjerujem da on ima alate koji mu se daju u ruke i da ima neki koncept u glavi – rekao je Softić.

Mislim da još uvijek nismo blizu neke vrste oružanog sukoba.

– Ono što bi trebalo da bude najizravnija reakcija nakon ove sjednice NSRS-a jeste prije svega reakcija Tužiteljstva, OHR-a, međunarodne zajednice i potpisnica Dejtonskog mirovnog ugovora – rekao je Softić, te dodao:

– Ja mislim da još uvijek nismo blizu neke vrste oružanog sukoba. Još uvijek je situacija u kojoj politička pitanja treba rješavati političkim sredstvima. Mislim da se Dodik panično boji gubitka vlasti – smatra softić.

Na pitanje oslanja li se SDA previše na međunarodnu zajednicu, kaže:

– Ne vjerujem zaista. Ne vjerujem da možemo i da imamo pravo biti naivni nakon onoga što smo preživjeli od 1992. do 1995. – rekao je Softić./HMS/